Först en bekännelse – jag är generellt dålig på att välja frukt och grönt efter säsong. Det här är något jag hoppas bli bättre på, men det är lite svårt under småbarnsåren när man är glad att ens treåringar äter åtminstone lite grönt och därför serverar det man vet att de tycker om … året om. Om något år när de är lite äldre blir förhoppningsvis matsvinnet mindre och vi kan experimentera lite mer.
Men med det sagt – vad härligt (och miljövänligt) det är att ta vara på det naturen bjuder på just nu! Förra året ”hittade” jag ju en fläder i trädgården, men hann inte riktigt ta vara på den innan det var dags att åka på semester. I år ville jag inte begå samma misstag, så här har vankats både flädersaft och fläderkaka!
Jag började med att plocka in ett gäng klasar förstås (skyndar ni er kan ni nog hinna plocka en liten skörd också, våra är på gränsen till överblommade men funkar nog ett par dagar till). Sen snodde jag Marie/Hitta hems flädersaftrecept – citroner, citronsyra, kokande vatten och fläderblommor. Två dygn senare kunde jag sila och koka upp saften tillsammans med socker och fylla en flaska.
Eftersom vi inte kan frysa varken saft eller blommor på grund av det stundande golvbytet (frysen måste kopplas ur under dessa veckor), så ville jag maxa användningen av min nya saft. Alltså passade jag på att också baka fläderkaka!
Receptet hittade jag här, men eftersom det är på engelska med jobbiga måttenheter och utländska ingredienser så har jag översatt det:
Citron- och fläderkaka med glasyr
125 g osaltat smör
175 g socker
2 stora ägg
1 citron
175 g mjöl
ca 2 tsk bakpulver
1 nypa salt
4 msk mjölk
100 g florsocker
ca 1 dl koncentrerad flädersaft
1 msk vatten
Värm ugnen till 180°. Smöra och bröa en form. Rör ihop socker och smör, addera ägg och rivet citronskal och vispa ihop ordentligt. Blanda mjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner i smeten. Rör ner mjölken, häll i formen och grädda i cirka 45 minuter tills den är torr inuti.
Rör ihop saften från citronen, hälften av flädersaften och vattnet. Stick många hål i kakan med en gaffel och häll saftblandningen över så att det rinner ner i kakan.
Låt kakan svalna helt. Häll florsockret i en skål och addera flädersaft lite i taget tills du har en tjock smet. Glasera kakan, dekorera med rivet citronskal och eventuellt fläderblommor och servera. Supersaftigt kaka med syrlig glasyr – mmm!
Tack fina fläderbuske – på återseende nästa sommar!
Att äta efter säsong är något vi försöker bli bättre på också. Gillar verkligen det tänket, så tack för påminnelse och för goda recept-tips!
Men visst är det svåååårt? Jag kämpar verkligen med att komma ihåg att bara för att allt finns året om i ICA-disken så betyder inte det att man bör äta det jämt …