Förra veckan tipsade jag om olika sätt att inreda hållbart på, och idag tänkte jag följa upp det med några aktuella exempel. Men först och främst 3 saker att tänka på: 1) Skilj på behov och begär. 2) Sök alltid secondhand innan du köper nytt (eftersom den största klimatpåverkan sker vid produktionen). 3) Det bästa köpet är det som används!
Fine Little Days höstkollektion ser så himla fin ut, och den här näckrosfilten är gjord av svensk ull från en ”organic sheep farm” som man kan kika lite på här. Att veta mer om produktionen och var materialet kommer ifrån gör att vi tar lite bättre hand om våra saker.
Att köpa secondhand är i princip alltid ett hållbart beslut (såvida det inte gäller tex gamla vitvaror). Jag har slutat Hemnetknarka och hämtar numera mina fixar på Bukowskis market. Dessa fina bänkar från Näfveqvarns bruk hade gärna fått hamna i min trädgård.
Återvunnet och återvinningsbart är ett annat strålande sätt att konsumera på, och nya Re-Kånken är till 95% gjord av återvunnet material – och kan i sin tur återvinnas senare. Att det dessutom är en klassisk modell som håller över tid är ytterligare en bonus.
Att investera i designklassiker är inte bara lyxigt och en boost för hemmet, utan också hållbart eftersom det är saker som har ett bra andrahandsvärde och inte hamnar på tippen i första taget (förutom designklassiker i offentliga byggnader som skamligt ofta bara dumpas när lokalen ska renoveras eller byta ägare …). Vackra Atollo är ett sånt där drömköp som hägrar i framtiden, och slår jag till kommer den följa mig hela livet (och gå i arv till något av mina barn).
Och så förstås vanlig hederlig ekomärkning på bruksföremålen, som inte kan förväntas hålla livet ut. Lakan, handdukar, kläder – kan man uppgradera till ekobomull när något är utslitet och måste bytas ut är mycket vunnet (även om bomull alltid kräver mycket vatten och inte ska okynnesköpas). Reva Home gör fina sängkläder.