Jag hade ett väldigt speciellt drömföretag jag ville samarbeta med när vi hade skrivit kontrakt med Snickerietlokalen och skulle börja renovera den. Och det är Byggfabriken. Jag är nämligen otroligt svag för byggnadsvård i alla former, och har sån respekt för kunnandet som finns om både material, stilar och funktioner bland byggnadsvårdare.
Därför blev jag så glad när Byggfabriken tackade ja till att samarbeta med oss! Vi skulle nämligen byta ut varenda eluttag i hela lokalen (då de satt på helt fel ställen för vår verksamhet, och vi dessutom byggde på flera av väggarna med reglar och skivor eftersom de var i sånt dåligt skick så att elen fick dras om). Och precis som hemma i mitt 1930-talshus kunde jag inte riktigt tänka mig något annat än att sätta in tidstypiska uttag i det här funkishuset byggt under samma tidsperiod.
Vi valde konsekvent svart bakelit, ett material som var megapoppis under 1930-talet då huset på Brännkyrkagatan byggdes. En fin investering för lokalen även på lång sikt, och det gör verkligen mycket för helheten att varje liten praktisk detalj är vald med omsorg. Att tänka ”byggnadsvård” istället för bara ”nytt och fräscht” gör inte bara att lokalen (eller huset eller lägenheten) kommer mer till sin rätt, utan det bäddar ju också för att leta tidstypiska detaljer på loppisar till exempel. Allt från krokar och handtag till skyltar, kakelugnar och möbler går ju att hitta secondhand, så byggnadsvård och omtanke om miljön går verkligen hand i hand.

Foto: Via @byggfabriken på instagram
När det kommer till elektricitet däremot, så måste man komma ihåg att vi drar otroligt mycket mer el nu än när det begav sig. Hus byggda på 1930-talet måste säkras upp rejält för att klara alla vår elprylar, och om man renoverar elen i ett hus gäller det att anpassa tekniken efter behoven. Därför är jag så glad att det faktiskt finns moderna uttag i gammal stil, så att det blir både säkert och snyggt. Och förutom ett megasortiment av uttag och brytare som går hand i hand med olika epoker så har Byggfabriken även en bra guide till el – vad man får göra själv till exempel. Väl värt att läsa om man är sugen på att renovera själv. Vi stämde av alla våra val med vår duktiga elektriker, så att det helt säkert blev rätt uttag och brytare.

Bakelituttag och -brytare och tre boktips från Byggfabrikens boksortiment för den som vill vårda sitt hem snarare än att renovera sönder. Husbok (att anteckna sina renoveringar i för kommande ägare), Ett hem med omtanke (Ida Magntorns fina, nya bok om hållbar inredning) och Rumsrent med tips på miljövänliga och hälsosamma val.
Vårt mål med lokalen har alltid varit att renovera den långsiktigt. Inte bara för att vi hoppas att den blir vårt kreativa hem för lång tid framöver, utan också för att vi en dag ska kunna lämna över den i fint skick till en ny ägare. Vi tog över ett ruckel rent ut sagt, och det kändes så sorgligt att en lokal med nästan hundra år på nacken vanskötts så brutalt. Nu mår den bättre igen, och jag tänker att det är så man ska tänka kring all form av renovering. Det handlar inte bara om att ”snygga till”, utan att ta om hand.
Hej Maria
Jag gillar också byggfabriken ibland går jag på deras site bara för att få lite inspiration. Det passar dig perfekt att ha ett samarbete med dem, a perfect match 🙂 . Tack för en inspirerande blogg.
Tack snälla, vad roligt att höra!
Gud så fint med svart bakelit! Det kanske man ska köra när man renoverar nästa gång. Urtjusigt.
Om man kunde isolera den där bilden med kontakten och det tomma uttaget så att lister och skuggor inte fanns med, hade jag velat rama in den. Så otroligt grafiskt!