Alla våra äppelträd, både på Gotland och i Stockholm, har slagit alla rekord i år. Efter att ha knappt ha fått fram ett enda äpple de senaste två åren tog de igen bortfallet i år med råge – värme och torka verkar ha gjort susen. Äpplena på Gotland var fortfarande stenhårda när vi åkte därifrån, så vi hoppas på mogen frukt när vi återvänder om någon månad. Men här i Huddinge har vi en tidigare sort, så dessa var snäppet för syrliga att äta som de är men stora och perfekta att baka med.

Har ni sett sån äppelmängd! De ryms knappt på grenarna … Alla foton: Maria Soxbo/Husligheter
Alltså tjuvstartade jag hösten häromdagen med ett äppelkaksbak! Jag ville testa ett nytt recept, så jag surfade runt lite och föll för Linda Lomelinos äppelkaka som hon gjorde för Livet hemma. Linda är ju magiskt bra överlag, och så är det något med ingrediensen citron som jag alltid faller för.
Äppelkaka med citron och mandelmassa
6-8 bitar
1/2 kg (3-5 st beroende på storlek) äpplen
finrivet skal och saft av 1 citron
100 g smör
1/2 dl mjölk
2 ägg
1 1/4 dl strösocker
100 g finriven mandelmassa
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
en nypa salt
1 tsk strösocker
1/4 tsk malen kanel
Jag kunde som ni ser inte låta bli att ta hem Orchidé-tallrikarna jag loppisfyndade på Gotland, så fina att jag måste få njuta av dem till vardags! Linneservetterna är från Tell Me More och köpta hos Berså.
Först – skala äpplena. Kan inte sluta att tävla med mig själv om att lyckas få skalet i en enda bit – det har hängt med sen barndomen. Gör ni likadant eller är det bara jag som töntar mig på det här sättet?
Gör sen så här
1. Skiva hälften av äpplena tunt och tärna resten i cirka 1-2 cm stora tärningar. Lägg skivorna i en skål och tärningarna i en annan och pressa citronsaft över. Blanda försiktigt.
2. Värm ugnen till 175°C. Smörj och mjöla en springform, cirka 22 cm i diameter.
3. Smält smöret i en kastrull. Blanda i mjölk och ställ åt sidan.
4. Vispa ägg och socker ljust och poröst och rör i riven mandelmassa.
5. Sikta mjöl, bakpulver och salt i en annan skål.
6. Rör försiktigt ner de torra ingredienserna i äggsmeten. Tillsätt smörblandningen och finrivet citronskal och rör till en jämn smet. Blanda i äppeltärningarna.
7. Häll smeten i den förberedda formen. Placera äppelskivorna ovanpå smeten. Blanda 1 tsk strösocker och 1/4 tsk kanel och strö ovanpå äpplena.
Mmmm, doften alltså! Saknar ni höstpepp? Baka äppelkaka!
Så himla gott, måste svänga ihop 2-3 till och lägga i frysen för den här blev en omedelbar favorit. Citronsaften balanserar upp sötman, och både jag och maken föredrar syrliga bakverk framför söta.
Linda har även gett ett recept på egengjord vaniljsås, men okej – där kom latmasken i mig fram och vi köpte färdig. Blev gott ändå! (Men vill du höja ribban finns receptet här!)
Nu är bara frågan – vad göra med resten? Det går liksom åt fem äpplen per kaka, jag har flera hundra till. Andra kakor eller muffins kanske? En chutney? Funderar också på äppelmos, någon som har ett favoritrecept att dela med sig av? Att lämna in på musteri är också ett alternativ, men vill gärna baka/sylta lite själv först. Hit me med era bästa recept, hörni!
Translation: I have soooo many apples this year, this cake was the first thing I made using them. Now there’s only a couple of hundred apples left …
Behövs inget recept till äpplemos, jag gör så här: häll lite lite vatten i botten i en stor gryta, ös på med äppelbitar och koka så äpplena går sönder. Jag hjälper till med en potatisstöt och mosar sönder dom också. Häll i socker till lagom sötma och koka ihop en stund. Låt moset kallna och frys in i plastpåse. Platta till så går det snabbt att tina.
Frys in skalade äppelbitar till vinterns pajer och efterrätter. Stekta äpplen är gott till glass. Stek i bitar, lite råsocker, honung eller sirap… och kanel på!
Tack för tips!
Skala, klyfta och frys in så har du färdigt när du blir sugen på paj eller behöver mer äpplemos i vinter. Just sommaräpplen är perfekta till det tycker jag.
Bra tips, tack! Det ska jag definitivt göra!
Gott!! Måste testas. Såg tips nån annanstans att man kan skänka överblivna äpplen till stall så blir hästarna glada, nu när det är brist på foder till djur efter torkan. Smart ju!
Torkade äppelringar är ett tips. Ungarna tycker det är godis, funkar som energikick, i müsli osv osv… Svårt att misslyckas med dessutom.
Jag gör äppelmos på samma sätt som den översta kommentaren, men tillsätter även lite vanilj. Antingen lite vaniljsocker/pulver eller stång. Det blir himmelskt gott 🙂
Det vore lättare att tillaga pajen om mängderna var angivna i delen ”gör så här” i stället för att behöva bläddra upp och ner hela tiden.
Ange också på vilken nivå i ugnen kakan skall gräddas, det underlättar.
Hej,
jag undrar hur länge äppelkakan ska vara i ugnen?
Ser smarrig ut!
/ Frida
Hej! All info finns i länken: http://livethemma.ikea.se/hostens-godaste-appelkaka/