Dags att lägga nästa byggsten på plats i mitt bloggprojekt #frukostfamiljen, där jag ska försöka testa mig igenom era och bloggvänners bästa frukostrecept och samla dem i ett litet arkiv här! Den här gången bad jag superbakerskan och fantastiskt skickliga fotografen Annelie som står bakom Blomster & Bakverk att dela med sig av ett riktigt bra recept, och jag fick på sätt och vis två! Kalljästa frallor på en blandning av vete- och grahamsmjöl (det är dessa jag bakat nedan) och en variant på samma frallor fast med dinkelmjöl istället (som jag måste testa också!).
Kalljäst bröd är ju så suveränt bra grej, och gissa om mina barn blev glada när det vankades ugnsvarma, doftande frallor i lördags!
Kalljästa frallor à la Blomster & Bakverk
Du behöver
25 g jäst
4 dl vatten
1 dl mjölk
1,5 msk honung/sirap
1,5 tsk salt
9,5 dl vetemjöl special
1 dl grahamsmjöl
Gör så här
Lös jästen i kallt vatten, till exempel med en visp. I med resten av ingredienserna och blanda försiktigt ihop till en något kladdig deg (använd inte degblandare utan blanda ihop för hand). Täck bunken med plastfolie och ställ i kylen över natt. På morgonen sätter du på ugnen, häller ut degen på ett mjölat bakbord och drar ut den något till en ca 2 cm tjock rektangel. Skär i lagom stora bitar, jag brukar få ut 12 frallor. Pudra eventuellt över lite mjöl. Lägg på plåt och grädda i 225 grader i ca 10-15 min. (I min lite trötta ugn tog det närmare 20 minuter, så det kan variera.)
Dessa var ljuvligt goda tyckte alla i familjen, och vi åt dem med smör, Port Salut-ost och antingen fikon- eller päron/calvados-marmelad. Mums! Annelies receptinlägg hittar du här (och här för dinkelvarianten). Glöm inte att följa Annelie på instagram också, så fantastiskt inspirerande konto med underbara bilder på just blomster och bakverk!
Har du ett riktigt toppenrecept som förgyller helgfrukosten? Hör gärna av dig, så testlagar eller -bakar jag, fotar resultatet och döper receptet efter dig här i bloggen (samt länkar och taggar så klart, om du har en egen blogg eller instagramkonto). Tanken är att skapa ett riktigt härligt frukostarkiv att leta inspiration i när fantasin tryter och helgen närmar sig.
Här kommer du att hitta alla recept i den här följetongen!
Translation: Tried a recipe from Blomster & Bakverk, and this buns were delicious!
Men åh Maria så makalöst fint! Vad roligt att familjen uppskattade dem och visst är det fiffigt med kalljäst. Tusen tack för att jag fick vara med i frukostfamiljen. Och för alla fina ord ❤️
Vad roligt att höra! Dottern har redan börjat undra när vi kan baka dem nästa gång!
Åh älskar den här följetongen! Ska försöka mig på att göra glutenfria kalljästa nån gång. Borde ju inte vara alltför svårt, men jäst och jag…. är mer en ”bakpulvertjej”
Men då är Blomster & Bakverk ett supertips, hon gör ofta glutenfritt!
Tusen tack för receptet, nu är det slutköpt med butiksbröd.