Trots att jag egentligen är ett sånt fan av lifehacks, digitala hjälpmedel och att få vardagen att flyta optimalt så storhandlar vi fortfarande 99 gånger av 100 på gammalt klassiskt vis. Det här med hemleverans tar vi bara till när vi inte får ihop logistiken och kylskåpet gapar tomt. Men så insåg jag att det kanske beror på var jag handlar, inte hur? Och det är här Matsmart kommer in i bilden.

Alla foton: Maria Soxbo/Husligheter
Visste ni att om matsvinnet vore ett land, så vore det världens tredje största utsläppsnation? 1/3-del (!) av all mat som produceras i världen slängs istället för att ätas upp, och särskilt i länder som Sverige är vi synnerligen kassa på att ta vara på maten – kanske för att vi har ett sånt överflöd. Det här kliar i mig, och därför tycker jag att Matsmart är en sån genial idé. För jag vill ju göra något åt matsvinnet på fler sätt att bara äta upp på min egen tallrik och undvika att maten i kylen hinner bli dålig. Jag vill göra större nytta än så! Och genom att handla på Matsmart kan jag rädda mat som annars hade kastats innan den ens nått mitt eller någon annans hem.

Typiska basvaror hos familjen Soxbo. Pasta, pesto, krossade tomater, olivolja, grillolja (tack vare Elin/Studioelva som lärde mig att göra veganska kycklingrätter som lurar vem som helst!), buljong och müsli.
När jag premiärhandlade hos Matsmart så började jag med att handla typiska basvaror, det vill säga sånt jag vet att vi kommer att äta upp relativt snabbt – och då spelar det ju ingen roll att hållbarheten (eller den påstådda hållbarheten) ibland är ganska kort. Att jag dessutom får dem mycket billigare än normalt är ju en riktigt bra bonus!
Sen är långt ifrån all mat hos Matsmart på väg att gå ut förstås. Det kan också handla om överproduktion som inte verkar bli såld, till exempel. 5% av maten hos Matsmart har också passerat bäst före-datum, men det är ju faktiskt inte skäl nog att kasta maten. ”Bäst före, ofta bra efter” ni vet. Grilloljan jag köpte ovan hade till exempel passerat bäst före, men funkar alldeles utmärkt tills flaskan är slut.
Men det är verkligen inte bara matvaror med kort hållbarhet som säljs hos Matsmart. Den här spaghettin är ett perfekt exempel på vad som kan hamna i sortimentet. Kungsörnen råkade ut för ett produktionsfel och spaghettiförpackningarna blev genomskinliga istället för färgglada. Då kan de (knasigt nog) inte levereras till de vanliga butikerna, trots att pastan smakar lika gott som vanligt och hållbarheten räcker ända till minst maj 2020! Tänk att denna pasta hade kastats i soporna, om den inte hade kunnat räddas av Matsmarts kunder?
Det kan också handla om att varumärkena gör ett förpackningsbyte, och då känns den gamla designen ”sååå last week”. Skäl nog att kasta innehållet (som är detsamma)? Nä, va.

Havredryck att koka gröt på, några nya müslisorter att göra barnen glada med, torkade fikon för min hemgjorda granola och olika juicer att göra smoothies på.
När jag ändå var på extra prisvärd maträddarjakt (Matsmarts sortiment säljs med 20–90% rabatt!) passade jag på att beställa en massa spännande saker jag inte hade köpt förut, i hopp om att hitta nya favoriter. De är så pass billiga att jag kan unna mig att chansa och eftersom det är mat som annars hade kasserats är jag ju faktiskt en himla klimathjälte bara genom att testa ekologisk yoghurttopping, rotfruktschips och Kung Markattas popcornmajs. Det här är så mycket win/win för matälskaren i mig!
Extra pepp är jag på att testa den veganska fonden som ska funka att ersätta köttbuljong med, och ”Fyra skånska gryn” som ska funka både i matlagning och bakning. Någon som har ett härligt recept åt mig att testa grynen i?

Pepparkakor och saffran.
När man handlar från Matsmart får man lite pausa säsongstänket, och istället ha ett mer öppet sinne. För att tjuvstarta pepparkaksätandet i oktober kanske inte är helt självklart, men mina barn kommer att bli överlyckliga till fredagsmyset (och då passar jag på att lära dem om matsvinn på kuppen). Två billiga paket saffran gör dessutom de kommande julbaken mer prisvärda, hurra!

Sommar på flaska!
Man kan också tänka tvärtom! Att få en liten sommar-flashback genom att hälla upp ett glas hallonlemonad som inte gick åt i somras och nu skulle ha kasserats eftersom den anses svårsåld så här bland höstlöven. Förlåt, men så här goda grejer kan faktiskt inte kastas. Jag offrar mig!

Is i glaset, eller flaskan i kylen!
Det som är bra att tänka på är att Matsmart inte säljer kylvaror, det vill säga vi kan inte rädda mejerier och annat temperaturkänsligt den vägen. Men det kan vi ju rädda i vanliga matbutiker istället, genom att medvetet välja förpackningarna med lite kortare hållbarhet om vi ändå vet att vi ska äta dem snart! Extra mycket klimathjältepoäng då!
Min välfyllda Matsmartkartong kostade 501 kronor och levererades till dörren, och jag sparade hela 416,44 kronor på att inte handla dem i vanliga butiker. Nästan halva priset! Jag köpte massor av fina, välkända märken, gott om miljömärkt och ekologiskt och otroligt mycket bra mat. Dessutom är jag med och bidrar till att många kilo mat räddas under 2019.
Förra året räddade Matsmarts kunder hela 3 218 ton (!) mat som annars hade slängts, den siffran ska förstås slås i år och vi kan alla dra vårt strå till stacken. Är ni med?
Bra! Då är ni väl värda att få en ännu mer prisvärd matleverans. Med koden HUSLIGHETER50 får ni 50 kronors rabatt på nästa order över 350 kronor. Koden gäller till 4 november (och det är gott om mat som måste räddas innan dess, så passa på!).
Kolla upp recept för risotto som du kan göra med grynen!
Åh, tack! Det ska jag absolut göra, älskar risotto!
Hade ingen aning om att detta fanns, tack snälla för tips!
Visst är det en superbra grej!
Tack för påminnelse om att detta finns, var länge sen jag handlade där. Däremot så funkar inte rabattkoden, får meddelande om att den använts för många gånger 🙁
Mvh
Helena
Ojdå! Ska kolla vad som strular!
Matsmart är ett så himla bra initiativ!
Visst är det, så grymt!