Det har börjat trilla in så spännande böcker i min brevlåda, och de här två ganska speciella kokböckerna måste få ett eget inlägg. Jag har inte testat ett enda recept än eftersom jag väntar på att naturen ska komma igång på allvar, men efter att ha bläddrat i dessa tror jag ändå att jag kan rekommendera dem till alla som är nyfikna på att ta vara på mer av allt som växer!

Foto: Maria Soxbo
Skörda lagra laga
Johannes Wätterbäck och Theres Lundén (det vill säga duon bakom Farbror Grön) är själva i princip självförsörjande på grönsaker året om. Imponerande! I den här boken varvar de odlingstips och recept med massor av smarta knep för att både få maffiga skördar, ta hand om dem på bästa sätt så att inget går till spillo och få maten att räcka så länge som möjligt. Så bra handbok för alla som gillar att odla mat!
Äta vilda växter
Den här boken är väldigt fiffigt upplagd för alla som är sugen på att göra något ätbart av det vi kanske inte tänker på som mat. Den listar var växten finns, när den ska plockas, hur den ska tas om hand och bevaras, hur den smakar och vad man kan göra med den i köket. Så bra bok att slå upp växterna som frodas vid sommarstugan eller i favoritskogen i, för att se om det går att göra något gott av dem! Varje växt har ett par recept också, som rödklöversallad, tallkottssylt och röllikasnacks.
Ingen av böckerna har frestande matfoton, utan fokuserar på själva växterna med fina illustrationer. Två finfina böcker att ge i present till hobbyodlaren eller den som älskar att gå omkring i skog och mark.