Okej, så jag har fått upp farten med hållbara svepen igen, men tydligen inte med övriga blogginlägg. Men håll ut, jag vill blogga mer! Här är i alla fall veckans svep:
WWF Living Planet: Vilda ryggradsdjur har minskat med 73%
WWF tar tempen på planeten. Årets Living Planet-rapport från WWF är ingen rolig läsning. De vilda ryggradsdjuren har minskat med hisnande 73% på 50 år, och det är människans ekonomiska aktivitet som utarmar naturen och den biologiska mångfalden. Det som är intressant här är att även om människans företagsverksamhet och jakt på tillväxt orsakar problemen så är också drygt hälften av världens BNP helt eller delvis beroende av friska ekosystem. Kan inte det vara skäl nog att styra om skutan?
Man slår också fast att vi står och balanserar på flera avgörande tipping points, och att de kommande fem åren är avgörande för planetens framtid. Vi behöver göra stora förändringar i världens energi-, livsmedels- och finanssystem, och samtidigt investera i återställningar av naturen. (Hör ni det, svenska regeringen?)
Här är rapporten (och en sammanfattning på svenska) för er som vill veta mer.
Veckans intervju: ”Anna” från Energimyndigheten
Sverige får kritik från FN. Minns ni ”Anna” som fick sparken från Energimyndigheten för sitt engagemang i Rebellmammorna? Well, FN är inte nöjda med Sveriges agerande – och särskilt inte med civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin (M). DN har sammanfattat hela eländet bra, och för den som prenumererar på ETC finns nu också en intervju med ”Anna” (som egentligen heter Marie och nu träder fram).
Det är inte bara Sverige som är kraftigt ute och cyklar när det gäller medborgares rätt att demonstrera. I somras dömdes fem brittiska klimataktivister till fängelse i fyra eller fem år (!) för att ha haft ett zoommöte där de planerade en klimataktion på en motorväg. Och lite senare dömdes bland annat en 77-årig brittisk klimataktivist till 20 månader i fängelse för en annan motorvägsaktion. I september släpptes en rapport från Climate Rights International som fördömer det statliga agerandet mot klimataktivister i Australien, Tyskland, Frankrike, Nederländerna, USA, Storbritannien och … Sverige.
Det här är illavarslande på så många sätt, och bara tanken på att oroliga medborgare sätts i fängelse medan fossilbranschen fortfarande får statliga subventioner och gör rekordvinster är beyond vansinnig.
Veckans aktion: Rädda Grimsås
Torvmosse i hetluften. Grimsås mosse har varit i fokus för stridigheter i många år nu, men ärendet ligger nu hos mark- och miljööverdomstolen där det finska statliga bolaget Neovas tillstånd för torvbrytning ska omprövas. 1 november ska en namninsamling överlämnas till domstolen för att visa att mossen bör återställas till våtmark igen. Vill du höja din röst här det här du skriver på!
Veckans 6 snabba nyheter
- Rekordvärme i Las Vegas … Ökenstaden Las Vegas har alltid varit varm, men medeltemperaturen har stigit med 6 grader sedan 1950 och årets sommar blev den hetaste någonsin. Varmaste dagen var det 49 grader – i skuggan. Svt har gjort ett reportage om de hemlösa som sökt sig ner i tunnlarna under staden för att överleva hettan.
- … och översvämning i Sahara. Den första översvämningen på ett halvt sekel har drabbat Sahara-öknen efter brutala skyfall. Det är något närmast overkligt med att se bilderna från översvämmade sanddyner.
- COP29 blir ett ”penga-COP”. FN:s årliga klimatmöte närmar sig (11-22 november) och när världens nationer möts i Baku ska bland annat ett nytt klimatbistånd förhandlas. Läget sägs dock vara låst, eftersom USA och EU vill att Kina ska vara med och betala. Problemet är att Kina fortfarande klassas som ett fattigt land, och biståndet handlar om att rika länder ska bidra till fattiga länders omställning. Vi får se hur det går …
- Viral meteorolog väcker känslor.Inför orkanen Miltons ankomst till Florida rapporterade meteorologen John Milton med gråten i halsen om den annalkande faran, och hans känslosamma tv-framträdande har spridits över världen. Kanske är det mer av detta vi behöver i media just nu? Äkta känslor om vad klimatkrisen orsakar? Relevant nu när Europa skulle kunna få en egen orkansäsong på grund av varmare världshav.
- Skrotningspremien floppar. Regeringens skrotningspremie för fossilbilsägare som byter till el var en av de mest omtalade åtgärderna för att kompensera för den sänkta reduktionsflikten. Målet är att få bort 25 000 fossilbilar per år från gatorna, men en månad efter införandet har hittills 28 (!) personer beviljats premien. Effektiv klimatpolitik är det inte.
- Sista kolkraftverket i UK borta. Vi avslutar med något positivt – Storbritannien har stängt sitt sista kolkraftverk!
Dyker ni på intressanta blogginlägg, artiklar och nyheter som skulle passa i Hållbara svepet ibland? Tipsa mig gärna!