Dags för ett svep igen, här är det jag fastnade för denna vecka:
Nobels fredspris till FN:s matprogram

Nr 2 bland FNs globala mål handlar just om mat.
Mat + fred = sant. Greta Thunberg var nominerad och spåddes ha stor chans att vinna. Donald Trump var nominerad (och ingen trodde väl att han skulle vinna). Men Nobels fredspris gick till slut till World Food Programme, FN:s matprogram som strävar efter att både mätta alla som är hungriga och att försöka förhindra att just tillgången till eller bristen på mat blir ett vapen i väpnade konflikter.
Jag tycker om tanken på den tydliga kopplingen mellan fredspriset och de globala målen, och eftersom jag och Emma precis spelat in avsnitt 3 av Plan B-podden om matsvinn (där vi också pratade om WFP) så känns det väldigt rätt att fredspriset handlar om just detta.
Veckans 3 SoMe-tips

Khadija Mahamud, som bloggar om mat under namnet Khadijaskitchen.se.
1. Matbloggsprisets haveri. Nordens äldsta bloggpris – Matbloggspriset – lyckades med en ofattbar tabbe när de valde att nollställa röstningen i årets tävling halvvägs igenom. Skälet de angav var att några tävlande ska ha fiskat röster i sina kanaler istället för att förlita sig på att sina recept var bäst, och med tanke på att i princip alla andra bloggtävlingar uppmanar till att dra trafik till en röstningssida är ju det inte så märkligt.
Dock verkar tävlingsledningen inte ha insett vilket intryck denna omstart gav när den matbloggare som just då ledde omröstningen – Khadijaskitchen.se – är av somaliskt ursprung och bär slöja. Det var för utomstående svårt att tolka nollställandet som något annat än rasism, och Matbloggspriset har fått pudla rejält. En positiv sak kom dock ur detta, Khadija har mer än tiodubblat sin följarskara på instagram på bara några dygn genom detta, och det är hon väl värd! Fint också att se att alla andra finalister hoppade av tävlingen i protest mot den orättvisa omstarten. Bloggosfären när den är som finast!
2. #intersectionalenvironmentalism. Att klimatrörelsen saknar synlig mångfald kan vi väl enas om utan problem, och därför vill jag tipsa om en av de hashtags som ger mig mest att följa. #intersectionalenvironmentalism skickar in otroligt matnyttiga inlägg från olika källor i mitt flöde, och jag hittar ofta nya konton att följa via den dessutom. Bland annat fick jag häromdagen lära mig att vita människor utsätts för 17% mindre luftföroreningar än vi orsakar, medan svarta och spansktalande människor utsätts för 56 respektive 63% mer luftföroreningar än de orsakar.
3. Crashcourse i hållbart mode. Författarna bakom boken Slow fashion, Johanna Nilsson och Jennie Dahlén, kör en rad digitala workshops kring hållbart mode. Den första har redan ägt rum och handlade om lagning, och i morgon måndag sker del 2 – anmäl dig kvickt om du vill hugga en sista plats! Och håll utkik i Johannas kanaler för resterande delar i denna matnyttiga serie.
Veckans 5 snabba

Foto: Chris Liverani
1. Slutet för förbränningsmotorn? Tesla arrangerade Battery Day i slutet på september och Warp News har gjort en bra sammanfattning på svenska över det viktigaste som sades. Det sägs att det magiska talet för elbilar är 100 dollar per kWh. När elbilens pris landar där kostar den lika mycket (lite) som en bensinbil, vilket är en superviktig del för övergången till fossilfri biltrafik eftersom det i nuläget är billigare att köra och äga en elbil, men för dyrt att köpa en. Tesla tillkännagav att de kommer att kunna pressa när priset till under 50 dollar per kWh om några, samtidigt som de utökar batteriernas räckvidd rejält. Detta ska bli spännande att följa!
2. Kina skärper sina klimatmål. Fler goda nyheter – Kina steppar upp klimatarbetet. Tidigare var det sagt att deras utsläpp skulle vara som högst 2030 (när de globala klimatmålen egentligen ska vara i hamn), men nu har man ändrat sig och president Xi Jinping säger att landets utsläpp ska minska innan 2030 och att hela Kina ska vara klimatneutralt senast 2060. Kina står idag för 28% av de globala utsläppen, så detta är väldigt positivt. Även EU skärper utsläppsminskningarna!
3. H&M lanserar textilåtervinning. I morgon lanseras Looop, H&M:s textilåtervinning direkt i butik. Systemet rengör, strimlar och bryter ner de gamla plaggen, adderar en del nytt råmaterial, spinner fibrerna till garn som kan bli nya plagg. Varken vatten eller kemikalier tillsätts. Detta är en tjänst som kostar pengar för kunden, men hela slanten går oavkortat till forskning kring hållbara material. Att kolla in Looop in action är däremot gratis – den finns i butiken på Drottninggatan 56 i Stockholm.
4. Stockholmshem ordnar laddplatser. Bor du i en lägenhet som hör till Stockholmshem och vill byta till elbil löser de en laddplats åt dig. De tar inget betalt för installationen, utan lägger en fast avgift på hyran av p-plats – och sen får du ladda så mycket du vill. On demand-laddplats alltså, kanske något för fler bostadsbolag att ta efter.
5. Lax på land i Värmland. Sveriges första landbaserade laxodling byggs i Säffle i Värmland, och målet är att stå för 20% av den svenska laxkonsumtionen. Laxodling orsakar bland annat övergödning av haven, och företaget Gårdsfisk (som utsetts till Årets klimatbonde) har redan löst det problemet genom att föda upp fisk på torra land – om än andra arter än lax. Premium Svensk Lax AB heter företaget som nu skapar 100-tals jobb i Säffle.
Veckans klimataktion: #visahandlingskraft
Bisarrt nog har vi ingen lag som kräver att företag respekterar mänskliga rättigheter. Ja, du läste rätt. Nu har en rad organisationer – bland andra Fair Action, Amnesty, Oxfam, Naturskyddsföreningen, Unicef, WWF och Rädda barnen – gått ihop och lanserat kampanjen #visahandlingskraft för att få en sådan lag på plats, och för att få den svenska regeringen att också verka för en motsvarande lag på EU-nivå.
En rad företag har redan skrivit på, till exempel H&M, IKEA, Coop, Ekobanken, JAK, Scania, Electrolux och Arvid Nordquist, så ett tips på ytterligare sätt att påverka är förstås att lyfta frågan om att backa kampanjen på din arbetsplats!
Detta backar vi, eller hur? In och skriv på på Visahandlingskraft.nu, och dela sedan kampanjen där du kan så att fler kan backa den. Så enkel sak att göra för en förändring som skulle göra enorm skillnad för mängder av människor som idag arbetar under orimliga villkor.
Dyker ni på intressanta blogginlägg, artiklar och nyheter som skulle passa i Hållbara svepet ibland? Tipsa mig gärna!
Blev lite förvånad när du skriver att vi inte har en lag som gör att man måste respektera mänskliga rättigheter, samtidigt känner jag att allt kanske inte behöver lagstiftas. Jag vill gärna leva i en öppen värld där allt inte regleras i lag. Man kan ju som konsument själv välja vem man handlar av.
Personligen upplever jag det som et krav i de flesta affärer vi gör i vårt bolag, de flesta kräver att man skriver på code of conduct vilka inbegriper mänskliga rättigheter, mutor, jämlikhet etc.
Vi måste kunna agera som vi anser lämpligt i olika situationer oavsett om det inbegriper människor med slöja på huvudet eller ej. Ett jämlikt samhälle tar inte särskilda hänsyn till afrikaner i slöja utan behandlar alla lika. man behöver inte se islamofobi och rasism i allt som sker rörande svarta eller folk med slöja. Vi sätter varandra i burar på det sättet. Jag kommer från en familj där många bär slöja. Dessutom är vi svarta afrikaner från söder om Sahara. Men jag är supertrött på att en hel del människor idag går som katt kring het gröt (så säger ni eller hur) med mig. Jag är bara människa. Precis som du. Jag kan vara dum, fördomsfull, stygg, likaväl som god, insiktsfull och snäll. Det blir rasism det också om jag skall specialbehandlas åt ”andra hållet” bara för att jag är svart. Det blir fördomar och rädslor som styr om ingen vågar säga vad de tycker rörande mig för att jag bär slöja. Vi måste bortom det yttre som kan se olika ut och möta människorna som de är. Inte som de ser ut utanpå. Detta kan knappast tvingas fram, vare sig genom lagstiftning eller genom att vi skäller ut, förnedrar och förföljer dem som inte kommit fram til detta ännu. Vi kan bara tänka efter själva: Hur reagerar jag när jag möter och skall samspela med en svart kvinna i slöja?” Varar ärlig med sig själv och ta det därifrån. Det är ingen som mår bra av det klimat idag som finns i Sverige. Att man skäller ut, ”hänger ut” och förföljer de oliktänkande, de som avviker från vad som är ”socialt accepterat” att tänka, tycka och tro. Min familj kommer från en diktatur, med angivare och förföljelser…så som det på ett sätt börjar vara i Sverige idag. Ödmjukhet och sanning, generositet och välvilja, mod till självkännedom och kärlek är det som behövs i varje samhälle. Inte jaga varandra med onda ord på internet eller på gatan.
Hej Molly,
Jag försöker förstå om du tycker jag skrivit något fel i inlägget eller ej, men blir inte riktigt klok på om du tycker det eller ej? Självklart ska vi inte särbehandla på grund av hudfärg åt någotdera hållet, i det här fallet handlar det ju enbart om hur intrycket av handlingen (att starta om tävlingen) blir. Hade en vit matbloggare varit i ledningen hade säkert vissa ändå varit missnöjda med att tävlingen startades om (inte minst personen som ledde förstås), men det hade inte gått att misstänka rasistiska undertoner i beslutet. I det här fallet blev Matbloggspriset omedelbart beskyllda för rasism, oavsett vad skälen till beslutet var. Jag menar att tävlingsledningen borde ha kunnat förutse den reaktionen, och valt att fullfölja tävlingen ändå (och kanske förtydligat reglerna till nästa år istället).
Jag håller med om att debattklimatet i Sverige idag ofta känns bedrövligt, MEN jag är samtidigt glad att så många reagerar på något som ser ut som rasism och visar att det inte är okej. Det är ju först då vi kan komma tillrätta med systemfel – när majoriteten visar att vi vill ha en förändring.