På senare år har jag blivit allt mer sugen på att lära mig ta vara på de resurser som faktiskt finns runt knuten. Inte självhushållning direkt, utan bara som ett sätt att faktiskt uppskatta det naturen bjuder på OCH bli lite mer medveten om vad som är i säsong.

Alla foton: Maria Soxbo
Just nu skjuter granarna på vår tomt skott så det bara sjunger om det, och äntligen fick jag tummen ur att testa att göra granskottssirap!
Det här blir ett blogginlägg under arbete, eftersom jag preppade allt häromdagen och burken nu ska stå i ett par veckor medan sockret smälter. Sen uppdaterar jag det så klart med det färdiga resultatet, men för att ni som också är sugna ska ha en chans att testa i år ville jag posta detta redan nu!
Viktigast av allt är att ha koll på att granskott inte är en del av allemansrätten, det vill säga du kan inte gå ut i skogen och skörda granskott utan att fråga skogsägaren om lov. Har du själv skog, eller som jag några granar på tomten, däremot går det ju finfint. Eller kanske någon granne har, och vill dela med sig?
Jag plockade de spädaste, och plockade så utspritt som möjligt över granen så att den fortfarande har chans att växa åt alla håll.
Till att börja med behövs bara skotten och någon form av socker (jag tog farinsocker, men till exempel rårörsocker funkar också).
Varva skott och socker i en väl rengjord burk.
Sen är det bara att sätta på locket och vänta. Någon gång varje vecka ska burken skakas eller röras om, och när sockret smält någorlunda är det dags för nästa fas.
Update: Efter ett par veckor skrapade jag ur innehållet ur burken i en kastrull och lät sjuda för att smälta det sista sockret. Jag addera lite vatten och citronsaft för att göra den lite lösare, silade bort granskotten och hällde upp i den rengjorda burken. Klart! Och kul!
Har granar på tomten som är fullspäckade med skott just nu, ska kanske göra sirap?
Vad serverar man sirapen till?
Ja, testa! Jag har läst en massa olika saker – ringla på yoghurt, amerikanska pannkakor, på jordgubbar med krossat knäckebröd och grädde, till grillad halloumi osv.