Har ni läst den här intressanta Vice-artikeln om att rädda klimatet genom att jobba mindre? Den fick åtminstone min hjärna att snurra på högvarv av intresse! Grunden till artikeln är en ”degrowth”-rörelse som vill bort från vår ständiga strävan efter ekonomisk tillväxt, och där nyckelfrågan istället är ”hur ska vi organisera samhället så att det kan leverera en hög grad av mänskligt välmående parallellt med en krympande ekonomi”?

Kan vi bestämma oss för att det är okej – och till med önskvärt – att världsekonomin krymper om det innebär en ljusare framtid för majoriteten. Foto: Jasper Graetsch
Eftersom det jag och Emma kallar för ”plan A-livet” i vår podd tyvärr inte är hållbart ens för oss som människor tycker jag det här är spännande att fundera kring. För just nu har vi ju byggt ett samhälle kring tillväxt, status, pengar, karriär och prylar. Vi har målat in oss i ett överbelånat hörn, som dessutom innebär att vi måste jobba alldeles för mycket för att ha råd att leva våra alldeles för fossilberoende liv. Och när vi inte får ihop det går inte sällan både kropp och psyke sönder med utbrändhet och psykisk ohälsa som följd. Måste vi ha det så här?
.Vi har målat in oss i ett överbelånat hörn, som dessutom innebär att vi måste jobba alldeles för mycket för att ha råd att leva våra alldeles för fossilberoende liv
Ett samhälle som bygger på ”degrowth”, eller en krympande ekonomi, skulle förmodligen innebära en mindre plånbok. Färre prylar, och färre varumärken att välja på i affärerna (eftersom inte alla företag skulle kunna anpassa sig till en mindre kostym). Färre shoppingtrippar, färre långresor med flyg, färre dyra fritidsaktiviteter. Det låter kanske lite trist, men om vi då kollar lite på vad vi skulle få istället så ljusnar framtidsutsikterna. För färre prylar innebär att det krävs mindre pengar och mindre tid för att organisera, laga och förvara alla grejer (här har Marie Kondo en poäng, så att säga).

Kan vi uppskatta lugnet och enkelheten i att det bara finns en, eller två, vägar att välja på – snarare än 5 000? Foto: Geran de Klerk
Färre val innebär en enklare vardag (undersökningar har ju visat att vi absolut inte blir lyckligare av fler val). Färre arbetstimmar innebär mer tid med de vi tycker om. Färre dyra hobbies innebär mer tid till billiga eller kostnadsfria hobbies, som att vara i naturen, skapa med händerna, pyssla och läsa. Och om ekonomin krymper och vi får mindre pengar att röra oss med och faktiskt också färre jobb att dela på, så kanske också medborgarlöntanken blir aktuell, där vi alla får en slant i handen av staten för att täcka basbehoven. Vad tänker ni när ni läser? Skrämmande, eller spännande?
Färre val innebär en enklare vardag (undersökningar har ju visat att vi absolut inte blir lyckligare av fler val). Färre arbetstimmar innebär mer tid med de vi tycker om.
En viktig poäng i degrowth-rörelsen verkar också vara att samhället måste ta en större roll i våra liv, så att vi har fler samhällstjänster inbyggda i trygghetssystemet. I Sverige har vi ju redan en del av detta genom gratis skolgång, föräldraförsäkring och oerhört billig sjukvård, i andra länder är det betydligt mer som måste till. Å andra sidan är Sverige dyrt att leva i, inte minst när det gäller bostäder, och transporter kostar en hel del oavsett om vi åker bil eller kollektivt. I degrowthsamhället kanske till exempel kollektivtrafiken är gratis, för att vi inte ska ha lika stora utgifter för att få livet att funka. Vem säger nej till det?

Livet bortom ekorrhjulet behöver inte vara en stuga på landet. Det kan också vara en klimatsmart, billig (kanske inte i Stockholm då) lägenhet i stan med noll underhåll och cykelavstånd till allt. Foto: Esther Wilhelmsson
Något som jag går igång på av att fundera i de här banorna är också att vi nog på sätt och vis redan har några av nycklarna till att få det att funka. Till exempel visar en undersökning att timlönen i USA bara stigit med 9 procent mellan 1973 och 2013 – men produktiviteten ökade med 73 procent. Om vi uträttar så mycket mer per person borde vi egentligen kunna jobba mindre och dela samma tjänster på fler personer – och minska både arbetstid, arbetslöshet och stressrelaterade sjukdomar på en och samma gång. Vi skulle dessutom kunna motverka inkomstklyftorna. (1965 tjänade en vd 20 gånger mer än en arbetare. 2013 tjänade en vd i snitt 296 gånger en arbetarlön.)
1965 tjänade en vd 20 gånger mer än en arbetare. 2013 tjänade en vd i snitt 296 gånger en arbetarlön
Haken? Jo, förstås att det måste funka att leva i samhället på lägre löner än idag, och där är vi ju inte än. Väldigt många människor lever från paycheck till paycheck, och tvingas räkna varje krona för att överleva. Att gå ner i tid på eget bevåg finns alltså inte ens på kartan för väldigt, väldigt många och att kalla ”deltid” för ”heltid” blir alltså ett privlegium som är få förunnat.

Kan möjligheten att ta ett morgondopp värderas lika högt som att ha råd med den senaste iPhonen, eller att ha en fin titel? Foto: JM Pique
Men om jag får drömma så är samhället efter omställningen byggt på helt andra värderingar än pengar och det outtalade mantrat att ”flest prylar när en dör vinner”. För mig känns det så mycket vettigare att jobba i en takt som vi själva mår bra av (som Clara som siktar på att jobba på 70 procent av sin kapacitet). Att vi istället för att jobba ihjäl oss (för att ha råd med bostäder vi inte äger och prylar vi inte behöver) såg till att bidra till samhället och ha mer tid för varandra. Att det som värderades högst istället var saker som ren luft, biologisk mångfald (och mångfald även på andra plan), jämställdhet, jämlikhet, tid, sunda relationer, hälsa och andra saker som bidrar till ett samhälle där alla mår bra och vi kan hålla oss inom planetens gränser.
Att vi istället för att jobba ihjäl oss (för att ha råd med bostäder vi inte äger och prylar vi inte behöver) såg till att bidra till samhället och ha mer tid för varandra
Det luriga med ”degrowth” är också att för att klara klimatkrisen så behöver vi förvisso krympa fossiltunga branscher, men vi behöver också tillväxt i dess ersättare – ren energi till exempel. Går det att organisera om hela vårt ekonomiska system, men samtidigt välja ut vad som ska krympa och inte? Eller måste ekonomin fortsätta växa trots allt, och vår uppgift istället blir att styra in ALLT inom den på ett hållbart spår? Jag vet inte, det lär framtiden utvisa.

Skogen – en högt värderad resurs för att ställa om samhället till fossilfritt – men också en livsviktig resurs för biologisk mångfald, kolsänkor och mänskligt välmående. Foto: Malin
Under tiden plöjer jag avsnitt efter avsnitt av podden Bortom ekorrhjulet för att få nya infallsvinklar på hur vi kan bryta oss loss från plan A-livet på egen hand. (Kolla även facebookgruppen som hör till, där många delar med sig av sina livsförändringar.) I något avsnitt – jag minns tyvärr inte vilket – påpekade intervjupersonen att hon inte riktigt köpte att ”jobba heltid” måste vara synonymt med att klocka 40 timmar på en arbetsplats.
Och det där har jag funderat på en hel del sedan dess. För de flesta av oss har ju i perioder jobbat betydligt mer än 40 timmar i veckan, och normaliserat övertiden så att det till slut känns som en rimlig heltidstjänst trots att vi jobbar långt mer än så. Men jobbar vi mindre än 40 timmar ska det prompt kallas deltid, trots att balansen i livet kanske plötsligt blir perfekt. För många går livet ihop och kroppen mår bra om ”heltid” är 32, 28 eller 25 timmar – inte 40. Kan vi gå emot strömmen och säga att vi jobbar heltid, trots att vi på papperet jobbar deltid – för att ett lägre antal timmar egentligen borde få bli norm?
Jobbar vi mindre än 40 timmar ska det prompt kallas deltid, trots att balansen i livet kanske plötsligt blir perfekt
Jag då, hur tänker jag? Jag är ju egenföretagare och kan faktiskt själva bestämma över både arbetstid och lön. Det vill säga, jag kan ju åtminstone i teorin jobba 25 timmar och ta ut lön motsvarande 40 om jag skulle vilja. Men – det kräver ju att de uppdrag jag tar är tillräckligt välbetalda samtidigt som de inte kräver för många timmars arbetsinsats. Det är ingen lätt ekvation, åtminstone inte i branscher som min och i företag där en person – jag – både ska hitta alla uppdrag och utföra alla arbetsuppgifter.

Vad är en rimlig kursändring i en tid då marken under fötterna ständigt är i gungning? Foto: Jon Flobrant
Så jag är verkligen inte framme, men det fina är att jag inte heller ser något självändamål i att ta ut en heltidslön om jag kan hitta ett liv som går runt på mindre än så. Kanske är det där jag ska börja, snarare än att jobba allt hårdare i hopp om att bli rik så att jag kan leva på mina besparingar. Är det något pandemiåret 2020 lärt mig är att vi aldrig kan ta något för givet, och att rusta för det okända är svårt. Men också att jag mår bra av att jobba lite mindre – och kanske är det den kursändringen jag ska ha som målbild.
Vad tänker ni om allt detta?
Hej! Håller med om grundtanken, ska tex själv downshifta och byter jobb från tjänsteman till kollektivare och går därmed miste om halva lönen då jag inte vill jobba 50h +/vecka. Att en VD skulle tjäna nästa 300ggr mer än en arbetare verkar dock osannolikt. Stämmer det verkligen?
Ex:
Arbetare 20 TSEK/mån
VD 6 MSEK/mån
Aha, hittade källan. 350 amerikanska VDar på storföretag vs amerikanska arbetare, inte alls förvånande. Tror klyftan är ganska mycket mindre i Sverige där vi har en annan typ av arbetsmarknad.
Ja, precis – det är en amerikansk undersökning. Och skillnaderna är ju större där. Tror dock att inkomstklyftorna ökar generellt i världen, inte bara i USA.
I Sverige är motsvarande siffra cirka 60ggr mer för en topp-VD än för en industriarbetare 🙂
Intressant! Var kan jag läsa mer om detta?
Under tiden jag läste detta inlägg så omvärderade jag direkt tanken att jag faktiskt ”behöver” den där fina vasen ifrån Skruf för 4000kr. Det gör jag ju verkligen inte. Jag behöver dock också komma längre bort från ekorrhjulet så de pengarna lägga istället på en extra avbetalning på ett lån. Så jag kommer närmare att inte behöva anpassa mig till heltidsjobb och övertidsjobb i framtiden.
Men wow, Lina, så häftigt att få en sådan kommentar – den gjorde min dag! Inte just att du offrade vasen kanske, utan bara att mitt inlägg fick dig att omvärdera dina tankar, det är ju precis det jag vill – att vi ska vrida och vända lite mer på våra normer, invanda beteenden, villhöver-tankar och strukturer. Heja dig, nu är du ett steg närmare livet bortom ekorrhjulet!
1977 var jag student sista året på högskolan och levde på ca (i dåtidens penningvärde) 1000 kr/månad. Min hyra var 400 kr för en 2.a i centrala Göteborg och jag hade ingen bil, ingen telefon, ingen dator, ingen musikanläggning, inget gymkort. Köpte ganska mycket kläder och lyckades spara en slant till resor som var enkla men spännande varje sommar. Åt bra, jag var smal. Rökte men drack sällan alkohol, jobbade istället bakom disken på en studentpub och gick ut och åt max en gång/ vecka. Alla jag kände och umgicks med levde ungefär som jag . Vi var nöjda och lyckliga. 1978 började jag jobba heltid i mitt yrke och tjänade 4900 före skatt i månaden. Ändrade inte väsentligt på min livsstil utan sparade ganska mycket varje månad vilket blev till en jordenruntluff på ett (tjänstledigt) år några år senare. Titta lite bakåt, fråga era föräldrar om deras standard och status för 30-40 år sen´ så får ni se att man kan leva mycket bra med lägre inkomst och enklare anspråk…..
PS Under min 5 åriga högskoleutbildning lånade jag ca 50000 kr som jag levde på. Jag betalade av lånen tills jag var 50 år. Saknade aldrig något materiellt.
Hej! Jag håller med om att det finns en poäng att fråga äldre generationer om ekonomi, inte minst för att få perspektiv. Samtidigt är det ju svårt att jämföra rakt av. Din lön på 4900 i månaden motsvarar köpkraft för över 20 000 i dagens pengavärde, eller betald arbetstid motsvarande en 2020-lön på 35 000 kr. Nu skriver du inte hur din hyra förändrades, men en hyra på 400 kr motsvarar ett värde på 1679 kr idag, dvs du hade en bra lön medan du bodde väldigt billigt (om jag tolkar omräkningskalkylatorn rätt), något som inte är lätt att göra idag mitt i storstadskärnorna. Idag har vi också andra utgifter. Ett mobilabonnemang och internet får ändå ses som basbehov idag tex, och det var utgifter som inte fanns på 1970-talet. Vi är också många fler idag, vilket gör att efterfrågan på bostäder är mycket högre och priserna stiger. Därav blir det lite äpplen och päron att jämföra. MEN jag håller ändå med dig. På 1970-talet var det var inte norm att renovera hemma stup i kvarten till exempel. Vi kan lära mycket genom att titta bakåt, men jämförelser blir lätt orättvisa.
Så bra formulerat! Tack! Behöver påminnas om detta om och om igen. Det fick mig även att komma ihåg en intressant dokumentär jag sett om ekonomisk demokrati. ”Kan vi göra det själva” heter den, är 1 timme och finns på youtube. Sevärd! https://www.youtube.com/watch?v=ru0ylJIHsYg
Åh, tack för tipset – den ska jag absolut kolla in!
Själv förstår jag inte hur folk kan ha så lite tid.
Dygnet har 24 timmar, vi jobbar 8 av dem (om vi jobbar 40/h/vecka), sover 8 av dem, då har vi fortfarande 8 timmar över! Jag är faktiskt väldigt nyfiken, vad gör folk på dessa 8 timmar om de bara försvinner?
Många, många jobbar åtta timmar och pendlar kanske ytterligare en och en halv eller två för att ta sig till och från jobbet. Alla som är föräldrar ska hämta/lämna, lösa barnrelaterade saker som nattning, bad, läxor, utvecklingssamtal, träningar etc. Vi äter frukost och middag hemma, så mat ska lagas, det ska dukas fram, bort och diskas. Vi har tvätt, städning och andra hushållssysslor att hantera. Ibland är vi involverade i tex bostadsrättsföreningar, föräldrakooperativ, idrottsföreningar och annat – förvisso oftast frivilligt, men någon måste ju också vara frivillig. Det är klart att det går att skrapa ihop någon timme här och där (vilket annars brukar vara en bortförklaring för de som inte vill träna, till exempel), men jag tror få tycker att det finns 8 lediga timmar per dygn som vi kan göra vad vi vill med. Grattis om du känner så, det låter ju fantastiskt!
Visst är det så, men är inte tid med barnen vid matbordet, vid matlagningen, läxor, bad och träningar den tid vi vill åt? Tid med familjen är för mig mycket värdefull tid.
Att snickesnacka med dottern när vi lagar mat tillsammans, eller mysandet vid nattningen när vi pratar om allt mellan enhörningar och morötterna till lunch, att höra skrattet när hon dyker ner i badkaret och låtsas hon är en haj eller pustandet när vi gör armhävningar tillsammans. Allt detta är tid, tid med min familj. Vilken tid är det annars jag är ute efter?
Är det tid ensamma vi vill ha och eftersträvar?
Ah, nej, då missförstod du nog mig! Klart middagen och nattning etc är värdefull tid! Jag menar bara att de åtta timmarna som återstår efter jobb + sömn dels äts upp för många av vardagssysslor (som pendling, och disk och tvätt skulle jag nog inte klassa som värdefull familjetid tyvärr … ;-), och det som återstår blir också mycket rutin (bad, nattning, hämtning etc). För mig finns det absolut stunder i vardagen som är fantastiska, men ännu mer härligt är det ju om det finns lite MER tid än för det absolut mest nödvändiga. Som på helgen när vi kan ge oss ut i skogen med en termos, eller hinner äta lite lyxigare frukost med amerikanska pannkakor, eller när vi alla lyckats komma hem tidigare någon dag så att vi hinner spela lite kort efter middagen innan nattning. I vardagspusslet ryms sällan den lilla guldkanten, och promenaden till skolan innebär tex en tid att passa så det finns inte riktigt utrymme för spontanitet tex. Den typen av bonustid skulle jag vilja ha mer av i mitt liv.