Sportlovet är över, vardagen – och svepet – är tillbaka!
Utrotningshotade vintrar

Svensk vinter, ett utrotningshotat koncept? Foto: Jaanus Jagomagi/Unsplash
Vad händer med oss om vintern försvinner? I år fick Skåne sex ynka dagar vinter, nu är det nämligen vår enligt den meteorologiska definitionen. Vanligtvis brukar förvisso Skåne bara få 0-10 vinterdagar i de kustnära städerna, men i inlandet brukar det ändå handla om 10-50 dygn – så det här är inte normalt. Eller rättare sagt – det börjar bli det nya normala.
Via DN läste jag att vintern i Dalarna numera börjar 1-2 veckor senare och slutar 1-2 veckor tidigare än för några årtionden sedan, och det är numera 1-2 veckor färre med snötäcke i södra Norrland – alltså mina uppväxttrakter – allt enligt SMHI. Vi får allt mer av ”ovinter”, så att säga.
Och Sverige är så klart inte ensamma om detta. Under skidskytte-VM i Lenzerheide, Schweiz, var det 10 plusgrader under flera tävlingsdagar och vissa orter i Alperna börjar avveckla sin skidverksamhet för gott.
DN har publicerat en fin text om vår relation till snö och kyla med Sverker Sörlin och Sara Parkman, väl värd sin läsning. (Synd bara att samma lördagsbilaga också innehöll åtminstone fyra fossilannonser om flygresor till allt från Zimbabwe till Grönland …)
Regeringen stoppar fler tågsatsningar

Trondheim. Nästan på direkttågsavstånd. Foto: Lucrezia de Agro/Unsplash
Anti-tågpolitiken fortsätter. Nu i vinter (eller ska vi säga ”vinter”) skulle direkttågen mellan Stockholm och Trondheim börjat rulla vilket hade gjort stor nytta för bland annat Jämtlandsregionen, men till skillnad från norska staten har den svenska regeringen vägrat skjuta till de 20 miljoner som Trafikverket ansökt om för att säkra tågförbindelsen. Av den långväga kollektivtrafik som inte bär sig kommersiellt (men ändå behövs och därför upphandlas av staten) går 700 miljoner till framför allt Gotlandsfärjan och flyglinjer till Norrland och Värmland – det vill säga fossiltrafik. Tågen får nöja sig med knappt 200 miljoner, och till just denna sträcka blev det alltså noll.
(Och ja, här ska det förstås läggas till att jag själv åker med gotlandsfärjan med jämna mellanrum, vilket i princip är den enda fossila transport jag någonsin åker med numera. Där saknas ju dock hållbara alternativ helt, och även om jag skulle kunna sälja vår stuga där och sluta åka med den behöver ju gotlänningarna kunna ta sig till fastlandet. Att satsa på fler tåg till Norrland och Värmland, som ett direkttåg till Norge, skulle däremot kunna minska behovet av flyg – och flygstöd.)
Sveriges Natur har för övrigt precis inlett en granskning av den svenska tågtrafiken – det blir intressant att följa!
Auroramålet prövas inte i HD

Skärmdump från Auroramålets sajt.
Besvikelsen. I november 2022 stämde ett stort antal unga svenska staten för bristande klimatpolitik, i det så kallade Auroramålet. Häromveckan beslutade Högsta domstolen att fallet inte kan prövas i domstol med motiveringen att en domstol inte kan bestämma över politiken.
Problemet i den svenska stämningen var att de unga inte visat hur just de kommer att drabbas av klimatkrisen (vilket egentligen borde säga sig själv), något som däremot de äldre kvinnor som stämde schweiziska staten gjorde. De visade att de som äldre var särskilt utsatta för hälsorisker, vilket alltså ledde till att de vann i Europadomstolen. Deras vinst blir prejudicerande, och därför säger svenska HD också att det inte alls är omöjligt att liknande klimatprocesser kan prövas, så förhoppningsvis kan utfallet bli ett annat nästa gång.
Läs mer hos Sveriges Natur och DN.
Jotex gör ”fejklagad” kollektion

Foto: Jotex
All PR är bra PR, eller? Jotex har gjort ett samarbete med couture-profilen Fredrik Robertsson, och kollektionen The Shattered Plates är inspirerad av den japanska lagningstekniken kintsugi. Det handlar dock inte om hållbarhet alls, utan ska symbolisera samtalen runt matbordet och lagade relationer.
Jag hade en diskussion om den här kollektionen med några kollegor, och vi är alla lite kluvna. 10% av försäljningen går till Regnbågsfonden, vilket naturligtvis är bra – men som en i mailtråden skrev: ”vad händer om typ Shein säger att de ska skänka 10% av vinsten till Greenpeace?”.
Själv har jag också delade meningar om detta. Älskar kintsugi, det är otroligt vackert och naturligtvis är det bra att fler får upp ögonen för det och kanske blir inspirerade att laga sitt porslin. Men här är det ju dock frågan om fejklagningar (och som ni ser i vissa fall ”färdigspräckta” tallrikar. Lite som jeans som säljs med färdiga hål i?). Och Jotex massproducerar nya, relativt billiga produkter, som förmodligen få kunder sätter sånt värde på att de hade bemödat sig med att laga dem om de gick sönder. (Var de massproduceras är dessutom höljt i dunkel, det får man inte veta på sajten.)
Behöver världen en fejklagad porslinskollektion? Jag svarar nej på den (särskilt eftersom det redan fanns sen innan). Och kan inte låta bli att fantisera om hur coolt det hade varit om Fredrik istället tagit vara på secondhandporslin, låtit laga med hjälp av kintsugi-proffs och auktionerat ut dem till högstbjudande för Regnbågsfonden istället. One of a kind på riktigt, precis som couture.
Vad tycker ni?
Veckans 7 snabba nyheter

Icke-klimatsmart ris. Foto: Charles Chen/Unsplash
- Klimatsmart ris på gång. Ris står för ungefär 13% av allt metan i atmosfären som härstammar från mänsklig aktivitet, men har gått under radarn i klimatdebatten. Nu har svenska (!) och kinesiska forskare tagit fram en ny sorts ris med upp till 70% lägre klimatpåverkan – inte fy skam!
- Heathrow drar åt två håll. Världens fjärde största flygplats, Londons Heathrow, har lite av ett dilemma. I december lanserade man sin ”nature-positive plan”, som handlar om hur flygplatsen ska minska sin påverkan på biologisk mångfald – bland annat genom att avsätta mer mark för bevarande åtgärder. Meeeen samtidigt ansöker de om att få bygga en tredje landningsbana, vilket så klart skulle ha en rätt massiv påverkan på miljön. Och sen har vi det där med affärsmodellen då – 2023 släppte Heathrow ut 18 miljoner ton CO2, varav 95% kom från själva planen (näst smutsigaste flygplatsen i världen). Om den tredje landningsbanan skulle godkännas och öppna 2035 skulle det innebära en 50%-ig ökning av flighter, till hela 720 000 stycken om året. Undrar hur få av dessa extra flighter det skulle ta innan den natur-positiva planen tippar?
- Handelsbanken slopar hållbarhetsmål. Som delvis Handelsbankenkund (för kort och swish) känns det verkligen inte toppen att banken numera inte längre har en dedikerad hållbarhetschef (utan det ingår numera i finanschefens ansvar) – och magkänslan blev inte bättre när nyheten om att banken numera slopar sina separata hållbarhetsmål. Dessa ska tydligen finnas med mer övergripande istället, vilket ju låter bra, men när finanschefen sedan säger att målet är att banken ska ha bättre räntabilitet än konkurrenterna och att verktygen för att nå detta är kundnöjdhet och kostnadseffektivitet kan man ju inte låta bli att undra hur mycket plats hållbarhetsarbetet egentligen kommer att ta framöver … (Handelsbanken är för övrigt inte ensamma – internationella storbanken HSBC har skjutit upp sina klimatmål från 2030 till 2050.)
- Teslas försäljning störtdyker. Nog för att omställningen kräver övergång från fossilt till el, men med tanke på att fokus borde ligga på färre bilar i första hand känns det inte särskilt upprörande att Teslas försäljning rasar. Tvärtom, med tanke på Elon Musks framfart som Trumps maskor känns det faktiskt rätt gött.
- Stockholms miljözon bryter inte mot lagen. Förvaltningsrätten har rett ut saken, så nu saknas bara ett ja från Länsstyrelsen så blir en mindre zon i Stockholm fri från fossiltrafik.
- Cop16 har gått i mål. Det finns flera olika COP-möten, COP 16 har precis avslutats i Rom och handlar om biologisk mångfald. Hur det gick kan ni läsa här (Spoiler, USA var så klart inte med.)
- Sveriges utsläppsökning tredje värsta i EU. Eurostat har släppt ny statistik om EU:s utsläpp (som totalt minskade med ynka 0,6% för tredje kvartalet 2024 jämfört med samma period 2023). Sveriges utsläpp ökade istället med 6%, vilket ger oss en bronsmedalj i klimatboveri efter Litauen och Luxemburg.
Dyker ni på intressanta blogginlägg, artiklar och nyheter som skulle passa i Hållbara svepet ibland? Tipsa mig gärna!
Tills det klimatsmarta riset kommer till butikshyllorna kan jag tipsa om havreris som miljövänligt och fiberrikt alternativ. Havre odlas ju dessutom i Sverige, så även transporterna ger mindre påverkan då tänker jag 🙂
Ja, superbra ju! Och gott!
Pingback:Inredningsnyheter v.11/2025 - Trendenser