COP är över och blev en besvikelse (och protestuppvisning!), Naturskyddsföreningen ger regeringen förslag på vad de borde göra och så är det dags för Black Friday. Veckans läsning kommer här!
27 förslag för rättvis klimatomställning
Bara att genomföra! När Naturskyddsföreningen och Miljöjuristerna anmälde regeringen till EU för dess bristande klimatpolitik efterlyste Romina Pourmokhtari konkreta förslag från miljörörelsen. Well, här är de. 27 konkreta förslag för en rättvis klimatomställning, snyggt serverade i en rapport. Bara att genomföra, Romina!
Och vad är då en rättvis klimatomställning? Jo:
En rättvis klimatomställning handlar i grund och botten om att samhället ska göra två saker:
- Minska utsläppen tillräckligt mycket och tillräckligt snabbt.
- Se till att alla i samhället kan ta del av omställningens nyttor och att fördela omställningens utmaningar på ett rättvist sätt.
All rättvis klimatpolitik bygger på den välkända principen om att förorenaren betalar, vilket betyder att den som skapar skada på miljön och klimatet ska stå för samhällets kostnader för den skadan.
COP29 – en besvikelse
Apropå klimaträttvisa. Så var årets klimatmöte, COP29, avklarat och det blev ett avtal – men det är långt ifrån tillräckligt. Framför allt är det klimatfinansieringen som fortfarande inte är på den nivå den behöver vara. Klimatstödet från rika till fattiga länder ökas från cirka 100 till 300 miljarder dollar/år, men behovet ligger snarare kring 1000 miljarder dollar årligen.
Det sattes också ett övergripande mål om 1 300 miljarder dollar om året till 2035 – men pengarna behövs ju nu, inte i framtiden.
Det har snackats en hel del om Kinas roll i detta också, eftersom Kina räknas som ”fattigt” (dvs mottagare av klimatstöd snarare än finansiär) eftersom ländernas kategorisering härstammar från 1990-talet. Men sedan dess har mycket hänt och Kinas ekonomi har vuxit enormt, så många anser att Kina borde ”byta sida”. I det nya avtalet ”uppmuntras” utvecklingsländer att bidra, men det är inget krav – och alltså en förlust för de rika länderna som tycker att Kina borde bidra.
Ett annat beslut som togs var att regler för global utsläppshandel klubbades, men well – perfekt är det inte.
Några framsteg i kampen mot de faktiska utsläppen gjordes inte, och det är kanske det värsta av allt.
2 x titt-tips inför Black Friday
Dokumentärerna som förtjänar storpublik. Nu startar årets värsta shoppingperiod, så mycket bra tajming att det släpps två dokumentärer värda att lyfta just nu. Jag har inte hunnit se dem själv ännu, men planen är att se dem denna vecka.
- Köp nu – hur vi luras att handla (Netflix, originaltitel Buy now! The shopping conspiracy) handlar om hur vi konsumenter manipuleras att överkonsumera genom data, köptriggers och andra knep.
- Sanningen bakom Temu (TV4 Play) handlar om den kinesiska shopping-appen Temu, där en undersökande reporter börjar granska produkterna.
Veckans 3 snabba nyheter
- Atlantströmmen på tapeten. 40 forskare har skrivit ett öppet brev till de nordiska regeringarna där man varnar för att Atlantströmmen, AMOC, riskerar att kollapsa så snart som år 2050 om vi passerar denna viktiga tipping point. Det skulle innebära total katastrof, inte minst för Norden och Europa, eftersom det bland annat skulle försämra möjligheterna att odla mat i många områden.
- Sverige tappar i klimatranking. Under många år kunde vi klappa oss på axeln över att vi sågs som ett av världens mest klimatsmarta länder, men not anymore. När CCPI (Climate Change Performance Index) släppte sin nya ranking nyligen visade sig att vi rasat från våra normala placeringar kring 4 eller 5 (de tre första platserna är alltid tomma för att visa att ingen gör nog, så egentligen ligger vi vanligtvis 1:a eller 2:a) till plats 11 totalt (efter bland andra Indien), och i kategorin ”klimatpolitik” hamnar vi på plats 54 (!) efter bland andra Kazakstan och Thailand. CCPI motiverar Sveriges ras så här:
Den nuvarande svenska regeringen backar på många progressiva klimatpolitiska åtgärder, såsom flygskatten, stöd för elfordon och investeringar i järnvägssystemet. Våra experterna poängterar att Sverige nu tappar sin position som ledare inom internationell klimatpolitik och kräver att regeringen behåller progressiva klimatpolitiska åtgärder. - När klimatkrisen kommit. Just nu trillar MSB:s broschyr Om krisen eller kriget kommer ner i våra brevlådor, en uppdaterad version av den klassiska beredskapsinformationen. Extinction Rebellion har dock tagit fram en egen variant – När klimatkrisen kommit – riktad till beslutsfattare, för att betona allvaret i läget vi är i. Här finns mer info och förslag på hur du själv kan använda den.
Dyker ni på intressanta blogginlägg, artiklar och nyheter som skulle passa i Hållbara svepet ibland? Tipsa mig gärna!