Lördag betyder svep, som ni vet – här kommer veckans! I bland lyckas jag färgkoordinera bilderna snyggt i dessa inlägg, ibland misslyckas jag å det grövsta. Så ni läsare som hängt med sedan den här bloggen handlade om färg och form får kanske kisa lite medan ni läser denna vecka? Hehe.
Biden och beslutsamheten
Äntligen, äntligen har maktskiftet skett och Biden/Harris är på plats i Vita huset. Stora delar av världen drar en suck av lättnad, och gratulationerna strömmar in från ledare i olika länder. Många, inklusive Stefan Löfven, betonar att Biden har stora utmaningar att ta tag i, och att en av Bidens allra första handlingar var att återansluta USA till Parisavtalet har förstås mötts med jubel och applåder.
Här är några av sakerna som Biden redan gjort eller kommer att göra för klimatet inom kort:
- Tillfälligt stoppa oljedrillning på federal mark och till havs (och på sikt förbjuda det helt).
- Stoppa bygget av den planerade och kontroversiella oljeledningen Keystone XL från Kanada till Illinois som Trump godkänt.
- Häva ett tidigare beslut om att tillåta avverkning och vägbyggen genom vissa amerikanska skogar.
- Pausa all planerad oljeverksamhet i Arktis.
- Återuppta Obamaadministrationens arbete med att definiera ”the social cost of carbon”, alltså det verkliga priset för utsläpp.
- Implementera bestämmelser om bränsleeffektivitet i bilar.
- Införa regleringar kring metanutsläpp.
- Börja fasa ut ämnen i vitvaror och aircondition-apparater som bidrar till den globala uppvärmningen.
- Stötta klimatforskare på federal nivå.
Stora ekonomiska satsningar på förnybar energi väntas också trilla in, han har infört ett klimatråd och även utsett USAs första ”national climate advisor” – Gina McCarthy. Men – låt oss inte glömma att USA inte är det enda land som har ”stora utmaningar”, eller som har halkat efter i tidsschemat för att nå Parisavtalet. Det har i princip alla välfärdsnationer gjort.
Vad gör resten av världens ledare – inklusive den svenska regeringen – för klimatet de kommande veckorna? Jag hade gärna sett lite listor.
Veckans 3 SoMe-tips
1. #tänkomstilchallenge. Det finns mängder av roliga stilutmaningar att haka på för den som vill se sin garderob med nya ögon utan att konsumera nytt, men #tänkomstilchallenge är värd ett extra hejarop tack vare att den också belyser viktiga frågor. Nu börjar den gå mot sitt slut, men in och njut av fina outfits på temana Vitt (för smältande glaciärer), Djurprint (för att människan tror sig ha ensamrätt till planeten), Blått (för att det snart finns mer plast än fisk i haven), Rosa (för att kvinnorna går förlorande ur modespelet), Metallic (för att uppmärksamma världens avfall), Rött (för att skogarna brinner upp) och Grönt (som protest mot greenwashingen).
2. Vad händer när influencers blir rika? Clara har skrivit senaste veckans mest intressanta inlägg, om bloggosfären och hur känslan i den förändras i takt med att de som skapar innehållet i den blir så framgångsrika att följarna inte längre kan identifiera sig med dem. Om privilegier, socialt kapital och inflytande.
3. 21 saker för klimatet. Live slow run far fortsätter att leverera läsvärda inlägg, och för dig som letar inspiration till #365dagarforklimatet kan ju Sophias och Michaels lista på 21 saker du kan göra för ett mer klimatsmart 2021 vara ett bra ställe att börja på!
4. Apropå …. #365dagarforklimatet så är hashtaggen proppfull med spännande gärningar att inspireras av, men coolaste insatsen gör kanske ändå Maria som helt enkelt döpte om sitt instagramkonto till @365_dagar_for_klimatet och varje dag delar tips! Heja!
Veckans poddtips: How to save a planet
Hur räddar vi planeten? Det här reder forskaren Ayana Elizabeth Johnson och radiojournalisten (och poddbolagsgrundaren ) Alex Blumberg ut i otroligt välproducerade podcasten How to save a planet.
Superintressanta avsnitt om så olika saker som youtubern som planterade 20 miljoner träd, Black Lives Matter i förhållande till klimatrörelsen och hur man egentligen gör för att överleva extremväder. Allt med humor och charm, och massor av intressanta gäster – lyssna! Jag började från början och har tagit mig halvvägs ungefär. Det allra första avsnittet om kolkraft/vindkraft fångade mig inte riktigt, men därefter älskade jag alla avsnitt. Ibland refereras det till äldre avsnitt, så det kan vara idé att höra dem i ordning.
Veckans 3 snabba
1. Fast furniture. Möbler är stora och kräver mycket material, vilket i sin tur innebär en hel del utsläpp. För att dessa utsläpp ska vara motiverade måste möblerna få ett långt liv. Varuhuset Heal’s har gjort en studie kring detta, och artikeln handlar förvisso om vilka designklassiker vi borde investera i – men bilden ovan var intressant, tycker jag. Liiite luddigt resonemang att vi skulle ”kompensera” för soffans utsläpp, men jag gillar ändå symboliken. Jämför med hur vi resonerar kring dyra köp och mäter ”pris per användningstillfälle” – här kan vi kanske börja tänka i termer av ”utsläpp per användningsår”?
2. Heja finsk hockey! Hockeylaget Lahti Pelicans har bestämt sig för att bli världens första klimatneutrala hockeylag, och har tagit hjälp av Lahti University of Technology för att lyckas. Hittills har laget slutat flyga, de uppmanar publiken att cykla, gå eller åka kollektivt till matcherna, hemmaarenan drivs med förnybar energi och restaurangerna där erbjuder närproducerad mat och plastfria förpackningar. Sen ser de också till att synliggöra vad de gör. Spelarnas tröjnummer representerar alla någon form av klimatfakta – som Niclas Almaris 2025 (som står för när Lahtis ska ha nått klimatneutralitet) eller Jasper Patrikainens 70 (som står för hur många procent Lahtis utsläpp minskat med sedan 1990).
Hej alla lag i SHL, dags att haka på?
3. Kärnvapen blir olagligt. Från och med nu är kärnvapen illegala, enligt internationell lag. 50 länder har ratificerat överenskommelsen, som trots det framför allt är symbolisk. Varken USA eller övriga länder som faktiskt har kärnvapen har nämligen skrivit under. Men, i dessa tider kan vi väl fira ändå va?
Veckans aktion: Tyst skog
Rädda skogarna. En ny skogsutredning har orsakat en hel del oro inom klimat- och miljörörelsen. Vi behöver använda skog för omställningen förstås, men vi behöver också skog som står kvar både som kolsänkor och som habitat för biologisk mångfald. Kalhyggen är dessutom direkt skadliga ur klimatsynpunkt eftersom de läcker koldioxid i upp till 15-20 år efter avverkningen.
Just nu har Naturskyddsföreningen en kampanj som heter Tyst skog som kräver att svenska politiker tar ansvar för skogen innan det är försent. Kampanjen är full av svar på tal, bra fakta och viktig information, så klicka er in och läs, skriv på och dela gärna!
Dyker ni på intressanta blogginlägg, artiklar och nyheter som skulle passa i Hållbara svepet ibland? Tipsa mig gärna!
Det här med skogsbruk är intressant. Det finns klara fördelar med naturskog för världen generellt. Men det mesta av skogen som en vanlig svensk stöter på idag är privatägda odlingar. Precis som vanligt åkerbruk. Det är skog som människor skött i hela sitt liv för att förhoppningsvis kunna sälja och få igen sin insats sedan. Hur hanterar man den konflikten? Vill man bara ta ifrån dem denna inkomst? Det finns mycket känslor i det småskaliga skogsbruket också, kärleksfull omvårdnad enligt bästa förmåga, av de marker som man ärvt av släkt som själva skött marken eller som man betalat dyra pengar för eftersom man tycker om att vistas i skogen och ta hand om den – det är mycket jobb år efter år med att äga skog. Jag äger själv ingen skog men har fått inblick i vad det innebär för en småskalig ägare och det är något helt annat än vad jag trodde innan.