God morgon lördag! I dag äter jag frukost med vetskapen om att nästan 2/3-delar av världens befolkning tycker att vi befinner oss i ett klimatnödläge. Det finns ändå något väldigt lugnande i den informationen. Sen finns det andra problem med det, och denna veckas svep reder ut det – bland mycket annat. Enjoy!
Världens befolkning tycker till

Foto: Valentin Antonucci
Klimatnödläge. Världens hittills största opinionsundersökning (av UNDP/Oxfords Universitet) om klimatfrågan är i mål, och det visar sig att hela 64 procent av de 1,2 miljoner människor från 50 länder som deltog anser att världen befinner sig i ett klimatnödläge. Det är hoppfullt, men undersökningen visar också vilka klimatåtgärder som har starkt folkligt stöd. Att bevara skogen eller förändra markanvändningen har till exempel ett starkt stöd, medan att övergå till en mer växtbaserad diet har det lägsta stödet.
Kan det kanske vara så att åtgärder som inte kräver någon insats från individen per automatik blir mer populära än livsstilsförändringar? Ju längre från den egna insatsen, desto större stöd. På ett sätt är det bra att de stora politiska styrmedlen har ett starkt folkligt stöd, eftersom politikerna då kan visa handlingskraft för att de har opinionen med sig.
Men – vi måste ju hugga i på individnivå också, och inte bara förvänta oss att politikerna ska lösa allt.
Veckans 3 SoMe-tips

Foto: @johannanilsson.se
1. För många val? Johanna Nilsson är alltid läsvärd på instagram, och det här inlägget om symbiosen mellan konsumenter och modeföretag är väldigt läsvärt.
2. Instainfo. Instagram är inte bara drömmiga inredningsbilder och frukostar fotade uppifrån. Där finns också mängder med information. Jag gillar instagramkontot @earthbyhelena som ofta sammanfattar viktig klimatinfo i lättsmält format. Som detta inlägg som sammanfattar vad Parisavtalet som det hela tiden pratas om faktiskt innebär.
3. Tedrickare, se hit! Nog för att detta brittiska blogginlägg baserar sig på teutbudet i Storbritannien, men jag tyckte ändå det var intressant läsning för mig som är storkonsument av te. Har du ett favoritte som säljs i portionspåsar? Gör som jag och skicka ett mail till företaget och fråga vad det är för material i tepåsarna!
Veckans filmtips: More of Everything
Skogen på agendan. Överallt snackas det om skogen just nu, och det är bra – få resurser kommer att vara så omdebatterade framöver som just skogen. Den behöver stå kvar som kolsänka och bevarare av biologisk mångfald, samtidigt som den ses som frälsare och ersättare till allt vi idag gör av fossila material. Hugger vi ner skogen för att göra biobränsle, kläder eller bygga i trä istället för att göra bensin, polyestertröjor eller betonghus – men samtidigt försvinner kolsänkor och kalhyggen läcker dessutom koldioxid.
Filmen More of Everything är ett debattinlägg i rörlig form, med forskare och experter som bemöter skogsindustrins metoder.
Veckans 3 snabba

Kanada är villiga att skydda mer landyta och hav. Borde inte Sverige göra detsamma? Foto: Ali Kazal
1. Var är vi? 50 länder världen över har gått samman för att se till att åtminstone 30% av världens landyta och 30% av världens hav ska skyddas innan 2030. Detta är superviktigt, eftersom det finns forskning som visar att vi skulle behöva skydda hälften av såväl land som hav för att kunna bromsa klimatförändringarna och skydda ekosystemen. Idag är bara 15 procent av landytan och 7 procent av haven skyddade, så det är helt klart ett stort steg i rätt riktning. Initiativet heter HAC (High Ambition Coalition) och med på listan finns såväl Danmark och Finland som Storbritannien, Kanada, Kenya och Colombia. Men … inte Sverige. Borde vi inte vara en del av detta?
2. Elon med spenderbyxorna. Tesla-kungen Elon Musk har twittrat ut att han planerar att skänka 100 miljoner dollar till den bästa CCS-tekniken (Carbon Capture Storage, alltså koldioxidinfångarteknik).
3. Supersnabb elbilsladdning. Och apropå Tesla och andra elbilar – utveckligen går just nu i racerfart, och israeliska bolaget StoreDot har redan lyckats skapa batterier som kan ladda fullt på bara fem (!) minuter. Detta kräver förstås andra laddstolpar än dagens mer makliga variant, samt att biltillverkarna hakar på och köper in sig i dessa batterier – men den dag det tar lika kort tid att ladda en elbil som att tanka en fossilbil är nog den sista barriären för omställningen demonterad.
4. Västkusten klubbar klimatmål. Västa Götalandsregionen har klubbat nya klimatmål, som bland annat innebär att utsläppen ska minska med hela 16% per år fram till 2040. Det blir tufft, med tanke på att den senaste mätningen från 2018 visade att regionens utsläpp faktiskt ökat med 1%. Men – det är ju precis den här ambitionsnivån vi behöver från alla regioner, så heja!
Dyker ni på intressanta blogginlägg, artiklar och nyheter som skulle passa i Hållbara svepet ibland? Tipsa mig gärna!
Drömmen vore ju om Elon med spenderbyxorna kunde lägga sina 100 miljoner dollar (som fortfarande bara är typ 0,01 procent av hans förmögenhet) på att skydda skog, som redan kryllar av den perfekta Carbon Capture Storage tekniken; träd och svampmycel 😀
Verkligen. Helst köpa loss en rejäl bit av Amazonas.
Men visst, det räcker nog inte att behålla den kol som är bunden i träden idag, vi köper oss nog väldigt mycket tid om vi lyckas ta ner koldioxid från atmosfären också.
Hej!
Jättebra och intressant inlägg som alltid! Såg under rubriken ”Skogen på agendan” att det står ”deb” istället för vad jag gissar ska vara ”den”, ville bara säga till 🙂
Stort tack för allt du gör, jag inspireras dagligen av dina inlägg. Trevlig helg!
Tack för korr!
Ja borde inte Sverige vara en del av HAC, det är ju en konkret grej en skulle kunna pusha för och uppvakta politiker kring.
Det är fantastiskt att elbilarna utvecklas och får längre räckvidd och snabbare laddning. Men varifrån ska vi få all el? Här i södra delarna pratas det väldigt mycket om elbrist då det saknas en kabel ner hit för att tillgodose alla behov som finns. Vi stänger ner alla reaktorer som producerar mycket el, medans vi inte kan producera så mycket vi behöver. Vi måste se till att lösa försörjningen samtidigt så vi inte köper in smutsig el, då blir det ju ingen vinst i slutändan.
Jag skulle även vilja se billigare elbilar, många av oss vill inte lägga den summan som krävs för att kunna köpa en ny elbil i dagsläget. Tesla har ju börjat med ”budget” varianter men långt ifrån den stora massan sitter på det kapitalet.
Hur tänker man här kring nyproduktion? Är det bättre att skrota en 10 år gammal bensinare som är fullt duglig bil för att producera en ny elbil?
Vet du om det gjorts någon uppföljning på vad som händer med alla batterier om 10-15 år? Hur ser andrahandsmarknaden ut för elbilarna? Många av de första Teslorna har ju varit igång ett tag nu.
Jag håller helt med dig, och tänker att vi måste hålla två tankar i huvudet samtidigt. Det vill säga: Om samhället ska elektrifieras allt mer så behöver vi både trygga elförsörjningen OCH se över hur vi egentligen använder el. Det vill säga, bara för att vi har en elbil kanske vi inte ska köra den till affären två kilometer bort utan cykla eller gå istället. Omställning till hållbarhet handlar inte bara om att ersätta det vi har idag med något som räknas som hållbart och sen fortsätta precis som tidigare, utan också att faktiskt ändra beteenden.
I dagsläget exporterar Sverige rätt mycket el, så vi har redan den el som behövs för att tex köra elbilar istället för fossilbilar – problemet är främst att el inte kan lagras utan produceras i samma ögonblick som den används och det gör att belastningen kan bli väldigt stor vissa tider på dygnet om vi plötsligt ökar elanvändningen väldigt mycket. Det fina med elbilar är ju dock att de oftast kan laddas nattetid när belastningen i övrigt är låg, så det är inte säkert att det är just elbilarna som ställer till det mest. Men ja, jag håller med dig om att vi behöver ha detta i åtanke.
Elbilarnas prisnivå går stadigt neråt samtidigt som batterierna blir allt mer effektiva och billiga, och kombinerar man ett nedåtgående pris med att det faktiskt är billigare drift (både ”bränsle” och underhåll är billigare för elbilar) så kan det många gångar redan idag vara en lönsam affär att byta bil. Elbilar finns ju i många olika prisklasser, Tesla är ju en av de dyrare på marknaden. Och begagnatmarknaden växer ju för varje år ju fler som går över, så jag tror vi kommer att ha allt lättare att köpa begagnade elbilar.
Eftersom produktionen bara är en liten del av en bils hela livscykel och totala utsläpp så är det alltid en bättre affär att välja elbil över fossilbil. Själva produktionen är det enda som är snäppet mindre utsläppskrävande för fossilbilen, men sen fortsätter den ju att släppa ut för varje kilometer som körs medan elbilen (om den laddas med förnybar el) liksom släppt ut färdigt när den lämnar fabriken. Så ja, det ÄR bättre att byta ut fossilbilen mot elbil. Till och med i Tyskland som har en smutsigare elmix än vi har är det bättre att gå över till elbil. Däremot finns det absolut problematiska saker med batteriproduktionen fortfarande och det måste till bättre återvinning av uttjänta elbilsbatterier, men jag tror det kommer att hända massor på den fronten de närmaste åren. EU har också precis sjösatt ett jätteprojekt kring batterier.
Tack för ditt svar!
Vad gäller Sveriges elproduktion så kommer den ju dock inte räcka så länge till. Källa tex här:
https://www.norrbotten.se/sv/Om-Region-Norrbotten/nyheter/Lets-talk-Var-ska-elen-komma-ifran/
Som boende i Norrland och dessutom i Hälsingland, som drabbas oerhört hårt av den vindkraftsboom som nu råder (tittar en på översiktskarta över planerade vindkraftsparker är nu snart sett varenda bergstopp exploaterad med dessa blinkande jättetorn) så kan jag inte låta bli att bli lite bitter över allt detta prat om elbilar när jag ser ett älskat landskap trasas sönder av såväl vind som vattenkraftsproduktion.
Visst vore det fantastiskt att få bort det utsläppet som bilar bidrar med i landet. Men Sveriges utdikade våtmarker släpper tex ut lika mycket växthusgaser som den svenska personbilstrafiken på ett år (https://www.regeringen.se/artiklar/2020/09/hostbudgetsatsningar-for-sveriges-natur/)
så personligen tycker jag vi kan rulla ut elbilsflottan i en lite lugnare takt och se till så alla nya fabriksatsningar i på batterifabriker/fossilfritt stål m.m. har ström i första hand och sen satsa ännu mer på att lägga igen diken och återskapa våtmarker i en lite snabbare takt. Alternativt börja producera betydligt mycket mer el i södra Sverige/tvinga nybyggen att ha solceller på taket/sätta gränser på hur mycket el en får använda.
Svåra men intressanta frågor är det helt klart och det finns nog inga självklara svar på vad som är de bästa lösningarna.