Varsågoda, veckans mest intressanta hållbarhetsnyheter för er som vill få bättre koll!
Modebranschen i blåsväder

Foto: Pressbild Stockholm Fashion Week
Stockholm Fashion Week har ägt rum (i digitalt format förstås), men i år har många kritiska röster höjts. Kulturnyheternas modekritiker Dennis Dahlqvist säger till exempel att modeveckan inte längre behövs och att modeveckans hållbarhetssatsningar alltid handlar om materialval, medan sann hållbarhet är att använda de plagg vi redan har.
Catarina Midby, generalsekreterare för Swedish Fashion Association och chef för Stockholm Fashion Week, valde att ifrågasätta kritiken i olika medier med argumenten att modebranschen är viktig eftersom den står för 11% av exporten och att den främst kritiseras för att det är kvinnor som verkar inom den. (Man kan fråga sig vad något av detta har med hållbarhetsbrister att göra, men dessutom stämmer det sistnämnda inte ens. Ja, fler kvinnor än män är anställda, men bara 32% av alla mode-vd:ar var kvinnor år 2019.)
Även Copenhagen Fashion Week har kritiserats för att Zalando (vars ”hållbarhet” jag skrivit om tidigare) delat ut sitt första Zalando Sustainability Award (till Dagmar) – trots att de i högsta grad själva är en del av problemet. Här hjälper faktiskt media till och greenwashar också, när Zalando slipper alla former av kritiska frågor kring detta.
Den här härvan har både @greenwashingisverige och @anna.branten uppmärksammat – väl värt att läsa.
Veckans 3 SoMe-tips
1. Konsumtionslån & influencers. Förra helgen tipsade Frida om ett avsnitt av radioprogrammet Plånboken som handlade om snabblån och överkonsumtion, inte minst kopplat till influencers. En bra diskussion i kommentarsfältet också, kolla in den. Frida, jag, Isabelle, Emma och Anna pratade sedan om influencers i ett lunchsamtal på Club House, en diskussion vi fortsätter nu på torsdag – kom gärna och lyssna!
2. På samma tema. Förnyarna tar ett grepp om influencers i avsnittet Greta Gris är ledsen, och vänder och vrider på denna problematiska men potentiellt förändringsinspirerande bransch.
3. Felköp och dess bortförklaringar. Mer poddtips: Återbrukspodden har gjort ett intressant avsnitt om felköp, och dess konsekvenser. Att ”felköp” är ett sökord på secondhandmarknaden för att hitta saker i nyskick, till exempel. Lyssningsvärt!
Veckans klimataktion: Mejla din bank
Bankerna motarbetar Parisavtalet. En nyhet som jag faktiskt lyckades glömma att ta med förra veckan, men som fortfarande är lika aktuell, är Fair Finance Guides granskning av hur storbankerna agerat sedan Parisavtalet slöts. Som bilden visar har framför allt SEB, Nordea, Danske Bank och Swedbank fortsatt att låna ut hundratals miljarder till fossilindustrin. Detta avhandlas även i ett avsnitt av Kalla fakta (finns att se här på playtjänsten).
Om du är kund hos någon av dessa banker är det ett utmärkt läge nu att maila dem. Fair Finance Guide har en bra mall till ett mail så att du inte behöver göra så stor insats själv, men handlingen är viktig – att visa att vi kunder reagerar på sånt här är ett starkt påtryckningsmedel. En bra grej för #365dagarförklimatet i helgen, kanske?
Veckans 5 snabba

Foto: Maria Soxbo
1. Arla bröt semmeltävling. När Arla skulle utse Stans bästa semla seglade plötsligt en vegansk semla från bageriet Open New Doors i Mjölby upp i ledningen. Det blev dock inget pris, eftersom Arla plötsligt stoppade hela tävlingen (”på grund av pandemin”). Något som bland andra Djurens rätt hade ganska roligt åt.
2. Så cirkulär är världen. Circularity Gap Report 2021 har släppts, och där konstateras att världen just nu är 8,6% cirkulär. Eller, kanske mer relevant: världen är till 91,4% inte cirkulär än. 22,8 miljarder ton årliga utsläpp kopplade till nyproduktion skulle kunna elimineras om vi slöts kretsloppen och satsade cirkulärt. Det motsvarar 39% av de totala globala utsläppen.
3. Tidningen RUM har släppt Maktlistan 2021, och några platser har vikts åt hållbarhet. Några av de tydligaste: på plats 9 hamnade forskningsinstitutet RISE, på plats 22 Naturskyddsföreningen, på plats 34 Mistra, på plats 41 Klimatklubben, på plats 55 Renoveringsraseriet,
4. Frankrike nästa morgon? Frankrikes regering har precis publicerat en rapport om hur man skulle kunna storsatsa på nattåg. En av linjerna är Paris – Bryssel – Hamburg – Köpenhamn – Malmö. Go, go, go, säger jag – hur härligt vore det inte att gå och lägga sig i Malmö och vakna i Paris när pandemin är över?
5. Coca-cola och plasten. Coca-Cola lanserar en ny flaska av 100% återvunnen plast, och slår entusiastiskt på hållbarhetstrumman för att berätta detta. Men dels kan man ju fråga sig varför det inte skett förrän år 2021, dels löser inte detta problemet med att Coca-Cola är det vanligast förekommande företaget när man analyserar var allt plastskräp i världen kommer ifrån. Återvinning är toppen, men i väldigt stora delar av världen finns inte insamlingssystem på plats och alltså hamnar flaskorna i naturen och haven istället. Coca-Cola har också bara för ett år sedan sagt att man inte kommer att överge engångsflaskorna (”för att kunderna älskar dem”). Kanske dags för Coca-Cola att inse att de säljer dryck, inte plastflaskor, och hitta en vettigare lösning?
Dyker ni på intressanta blogginlägg, artiklar och nyheter som skulle passa i Hållbara svepet ibland? Tipsa mig gärna!
Det här var nog det bästa inlägg du någonsin skrivit! Tycker att delarna om stockholms modeveckas generalsekreterares uttalande och mediernas bemötande av Zalando är så spot on.
Åh, det värmer – tack!
Visst är garderoben full – men ibland vill man ändå fylla på med något som man faktiskt behöver, det finns en viss begränsning för lagning till slut och en viss gräns för hur urtvättat ett plagg kan bli.
Jag läste med stort intresse ditt inlägg om olika material och deras påverkan eller förhoppningsvis mindre påverkan på klimatet. Men när jag väl står där i butiken (eller butiken online) ((eller second hand butiken))snurrar alla begreppen omkring. Åtminstone för mig är det omöjligt att hålla isär allt när det verkligen gäller.
Så ett förslag så till din/er nästa bok – ett plånbokskort med de olika materialens plus och minus. För som du säger, alla material påverkar mer eller mindre.
För att också reflektera på alla inlägg och kommentarer om kläders påverkan, så tror jag att vi aldrig kommer att stoppa att kläder köps. Att stoppa överkonsumtion och att göra en klimatbudget för sig själv och sin familj, likaväl som man gör en ekonomi budget, kanske är en väg att få gemene man att agera på ett mer aktivt sätt??
Så ett förslag
Bra idé! Det luriga med material är bara att det också hänger på vad man köper. Att köpa ett funktionsplagg eller träningsplagg som verkligen funkar och kan slitas på länge kan tex kräva vissa syntetmaterial, precis som linne inte skulle vara praktiskt för underkläder. Så tyvärr är det inte alltid bara att välja det mest klimatsmarta materialet rakt av…
Eller hur? Ditt svar gav dock lite stöd till ett sargat hjärta. Och kanske ändå plånbokskortet skulle kunna ge lite tips om vad som absolut borde undvikas. Bomull eller inte bomull………………
Absolut! Jag tar med mig den idén, tack!
Pingback:Inredningsnyheter v.6/2021 - Trendenser
För att ”försvara” Coca Cola lite så gör de just nu tester på att pappflaska. Vet inte hur det har slagit ut, men det görs. Själv tycker jag att drycken i sig är helt onödig och det skulle gynna världen på så många plan om den bara togs bort.
Intressant! Och ja, då kan man ju fråga sig om det är det vi ska använda skogen till – den är ju hårdvaluta inom nästan alla branscher just nu …
Mailade min bank (som tyvärr inte sköter sig gentemot Parisavtalet), men man får tyvärr bara standardsvar A tillbaka. Och en massa floskler om att de ju faktiskt bättrat sig med x% sedan sist. Vilket på sätt och vis är en tröst. Men men, att vara ”jobbig” konsument verkar ändå löna sig på sikt.
Ja, verkligen! Och alternativet finns ju så klart alltid att byta bank. Jag har bytt till Ekobanken, och har kvar min gamla storbank enbart för kort och swish. Dvs jag köper de tjänster jag behöver av dem, men de får inte ta hand om mina pengar. Så värt, och en bra markering tänker jag!