En stressig ”jobba in barnens sportlov”-vecka följs nu av just ledighet, så nästa vecka tar svepet paus. Men tills dess – här kommer lite smått och gott på miljö- och klimatfronten.
Hur går det med klimatfrågan, medier?

”Gretas DN” – en specialutgåva av DN med Greta Thunberg som gästredaktör som kom ut 2020.
Journalistikens roll i klimatkrisen. När krisen kommer så blir journalistiken som viktigast. Faktabaserad, oberoende nyhetskällor är en förutsättning för demokrati och mänskliga rättigheter. Under det senaste året har vi sett hur medierna rapporterar om precis allt som har med pandemin att göra. Statistik, vaccinframsteg, vårdsituationen, restriktioner. Ekonomiska konskvenser, korttidsstöd, arbetslöshet. Hälsomässiga konsekvenser som depression, långtidssjuka och ensamhet bland äldre. I stort sett exemplarisk rapportering, skulle jag vilja påstå.
Så … hur kommer det sig att klimatkrisen inte alls får samma utrymme? Trots att det, rent krasst, är en långt mer allvarlig kris? Redan hösten 2018, när Klimatklubben bildades, skapades ett upprop för Klimatnytt i public service – något som fortfarande inte blivit verklighet även om både Svt och SR anställt klimatreportrar.
Kanske är det en viss förändring på gång i alla fall. Aftonbladet har just lanserat en ”klimat-live” (liverapportering om klimatnyheter). Svenska Dagbladet har skapat en intervjuserie i text- och poddformat som heter Klimathjärnorna. Dagens nyheter har infört en ny annonspolicy (där jag gärna även hade sett krav på att annonserna ska följa marknadsföringslagen) och utökat antalet klimatreportrar till tre genom att bland annat rekrytera SvD:s klimatprofil Peter Alestig (läs gärna hans analys av medierapporteringen kring klimatet också).
Men räcker det? Får vi verkligen känslan av kris när det aldrig hålls några dagliga presskonferenser om klimatet? Räcker det att ha klimatreportrar, när nyhets-, ekonomi-, nöjes- och sportreportrarna oftast glömmer bort klimataspekterna i alla andra nyheter (trots att klimatfrågan påverkar allt)?
Och sen har vi dessutom hela livsstils-mediebranschen. För 1,5 år sedan skrev jag ett inlägg om inredningsbranschens motsvarig till ”fast fashion”, och det fenomenet har eskalerat sedan dess. Men så länge livsstilsmagasinen okommenterat publicerar företagens ganska ihåliga hållbarhetsbudskap för att själva framstå som mer medvetna (förlåt, men så framstår det så länge inga kritiska frågor ställs), så kommer vi att fortsätta konsumera för mycket. Vem ska granska inredningsbranschen om inte inredningstidningarna gör det? Modebranschen, om inte modemagasinen gör det?
(Obs, jag har definitivt bidragit till livsstilsmedias okritiska hållning genom åren eftersom jag skrivit – och fortfarande till viss del skriver – för magasin. Men precis som jag har ”vaknat”, hoppas jag att min gamla bransch också gör det.)
Veckans 3 SoMe-tips

LeBron James i kampanj för spelet NBA2K19 för ett par år sedan.
1. Zlatan-LeBron 0-1. När en idrottsstjärna dissar en annan blir det rubriker, och det var precis vad som hände när Zlatan öppet tyckte att basketikonen LeBron James skulle hålla sig till idrotten och inte syssla med politik. Men, som @ninarungs så träffsäkert poängterar, så blir även att hålla tyst en politisk gest. Nina skriver Tänk om Zlatan skulle kräva av förbundet att till exempel ge likställda ersättningar till damer och herrar. Då hade vi haft det. Sån är kraften.” LeBron själv säger det enda vettiga för en stjärna av hans kaliber: ”Det finns inte en chans att jag enbart kommer att hålla mig till sport. Min röst på den här plattformen är alldeles för kraftfull för det.” Tänk om fler stjärnor, kändisar och influencers resonerade så?
2. Skaffa bra vanor. @nyponvillan skriver om hur en ny, hållbar vana kan skapas. Att fixa nya vanor kan ta allt från 18 till 245 dagar, men det finns knep för att de ska etablera sig snabbare. Smart och tipsigt inlägg!
3. Sluta slänga! Jag jobbar just nu med Isabelle i ett projekt, och mitt i fick hon liksom släppa allt för att försöka rädda vad som räddas kunde när vinden i hennes hus skulle rivas ut för att bli lägenheter. Vackra förrådsdörrar med perfekt patina åkte på tippen, liksom innehållet i många förråd som ingen orkade ta reda på. Hela möbler, ridutrustning och allt möjligt. Varför håller vi på så här? Läs Isabelles inlägg, och lyssna gärna också på avsnittet av Förnyarna där hon berättar mer.
Veckans tips: Instagram live med klimatministern

Per Bolund. Foto: Fredrik Hjerling
Måndag 8 mars kl 16.00. Det här tipset kommer som ni märker lite tidigt, men eftersom lovet ligger emellan tipsar jag redan nu. På måndag den 8 mars (Internationella kvinnodagen) kl 16.00 kommer Sveriges nya klimat- och miljöminister (och vice statsminister) Per Bolund från Mp att hänga med mig i en instagram live på @klimatklubben.se. I 30 minuter kommer han att svara på frågor som vi samlat in från Klimatklubbens medlemmar på facebook och instagram. Klicka gärna in då och hör vad han har att säga!
(Det här gör vi alltså för den regeringsroll Per Bolund har, så hans partitillhörighet har alltså ingen betydelse.)
Veckans 4 snabba

Foto: Martion Sepion
1. Vi måste öka takten. En ny FN-rapport har sammanställt hur det går för olika länders omställning, jämfört med planen för att nå 1,5°-målet till 2030. Och det är ingen munter läsning, enligt News Scientist. Just nu håller de 74 granskade länderna, som tillsammans står för en tredjedel av världens utsläpp, en takt som skulle innebära en utsläppningsminskning på 0,5% år 2030 (jämfört med 2010). Men för att nå 1,5°-målet måste utsläppen minska med hela 45%! Vi är med andra ord långt, långt från att klara deadlinen, sett till åtminstone en tredjedel av utsläppen. Svenska politiker, vad gör ni åt detta?
2. Kulturen tvingas ställa om. Pandemin har slagit hårt mot kultursektorn, där i princip alla typer av liveevent ställts in. Kanske har dock coronakrisen bidragit till att en omställning kommit lite närmare? När det inte går att spela in filmen på annan plats än i hemlandet krymper transportutsläppen. Intressant artikel i DN om detta. Kan vi hoppas att reklambranschen går samma väg?
3.Dags för reservdelar på IKEA. Det här är på riktigt ett steg i rätt riktning. IKEA börjar sälja reservdelar till sina bästsäljande möbler, en satsning som rullas ut i Sverige senare i vår (datum inte klart ännu). Nu gäller det bara att inte mata kunderna med FÖR många lockande nyheter samtidigt, så att fler väljer att laga sina gamla möbler istället för att byta ut dem mot nya.
4. Blocket/Tradera får en utmanare. Återvinn mera heter satsningen som ska samla loppisar, föreningar, återvinningscentraler och mycket mer på ett och samma ställe. Visionen är att ha 300 företag igång inom ett år.
Dyker ni på intressanta blogginlägg, artiklar och nyheter som skulle passa i Hållbara svepet ibland? Tipsa mig gärna!
IKEA ska/har även börjat med demonteringsanvisningar för att uppmana till och förenkla att möblerna kan hålla fler flyttar och ägare!