Helg betyder som bekant svep, så här kommer några av nyheterna från de gångna två veckorna (eftersom det var uppehåll förra veckan).
En historisk påskafton

Hawaii. Foto: Christian Joudrey/Unsplash
Plötsligt hände det. Som en riktigt obehaglig påskkaramell. För första gången i mänsklighetens historia steg halten av koldioxid högre än 420 ppm i snitt under en dag. Det nya, inte så roliga, rekordet lyder 421,21 och sattes på Hawaii.
Så, vad är grejen med det då? Jo, förra gången halten av koldioxid var så hög var för fyra miljoner år sedan. Fyra. Miljoner. År. Sedan. Då var världen runt tre grader varmare än nu, Grönland var just grönt (isfritt) och havsnivåerna 20–30 meter högre. Detta är fakta som jag hämtat från Peter Alestigs text i DN, som jag verkligen tycker alla måste läsa. (Missa inte heller Klimatklockan längst ner i texten.)
Det här är läskigt. Och det är lätt att få ångest. Men jag vill återigen påminna om att bästa sättet att hantera ångest är att agera. Känna att vi gör något, för att förändra situationen. Och alla kan och bör vi göra allt vi kan.
Veckans filmtips: Seaspiracy
Omtvistad fiskedokumentär. Teamet bakom uppmärksammade Cowspiracy är tillbaka med en ny dokumentär – Seaspiracy – om människans påverkan på livet i havet. Jag har faktiskt inte hunnit plöja den själv ännu, men tipsar ändå om den eftersom den är så hajpad just nu. Utan att själv lägga någon värdering i detta kan det vara värt att ha koll på att filmen kritiserats från flera håll. Läs om detta, se filmen och avgör själva.
Veckans 3 SoMe-tips

Foto: Ksenia Chernaya/Pexels
1. Det är väl bara att måla om? Frida/Trendenser har grävt i färgstatistik och sammanfattat det i ett mycket läsvärt inlägg att ha i bakhuvudet när vi pratar om att ”bara måla om”. Som att uppskattningsvis 800 000 liter målarfärg hamnar i avloppet varje år när vi sköljer av penslar och tråg under rinnande vatten. Förutom miljöpåverkan det innebär så hade också den färgen räckt för att måla om 8 000 villor … Läs allt här!
2.Snittblomskoll. Supermiljöbloggen skriver om snittblommornas mörka baksida både på instagram och i bloggen, viktig läsning. Jag kan också passa på att påminna om detta inlägg
3. Ny influencer-ordförande. Alejandra Cerda har blivit vald till ny ordförande i Sustainable Influencers efter Tess Waltenburg. Det här initiativet är det nog fortfarande många som inte känner till, men jag hoppas verkligen att hållbarhetsgenren av influencers kan få större mediautrymme framöver så att bilden av vad en influencer är och gör kan breddas en smula.
Veckans tv-tips: Vetenskapens värld om e-handel

Skärmdump från Vetenskapens värld.
E-handeln och klimatet. Veckans måste-tittning är detta avsnitt av Vetenskapens värld, som handlar om hur e-handeln och klimatkrisen är på kollisionskurs med varandra. Otroligt intressant, och viktig kunskap för oss alla att ha med oss om vi planerar att klicka hem något.
Veckans 6 snabba

Grönland. Foto: Annie Spratt/Unsplash
1. Maktskifte för miljön på Grönland. Det har varit val på Grönland och det ledde lite oväntat till maktskifte. Vänsterpartiet Inuit Ataqatigiit (IA) vann, vilket innebär att den planerade brytningen av sällsynta jordartsmetaller förmodligen stoppas av miljöskäl. Om vi bortser från vänster och höger – visst vore det skönt om partier som sätter miljö och klimat högt på agendan kunde vinna mark i fler länder?
2. Ballongexperiment tillfälligt avblåst. Ett omdebatterat experiment där man vill försöka hejda solens strålar genom att sprida partiklar i atmosfären – geoengineering – ska enligt planerna äga rum vid Esrange i Kiruna i sommar. Men – efter skarp kritik från många miljöorganisationer ställdes den första testflygningen in häromveckan, med hänvisning till att riskerna bör diskuteras mer både i vetenskapliga kretsar och i samhället i stort. Högst vettigt, och jag kan väl känna att vi människor redan manipulerat klimatet tillräckligt – åt fel håll – och därför borde lägga energin på att sluta förstöra klimatet istället för att försöka hitta genvägar ur knipan.
3. Baljväxter är grejen. En rapport kring vilka grödor som binder mest kol i marken har släppts, och det visar sig att baljväxter är the shit. Kan vi hoppas på fler baljväxtsatsningar inom det svenska jordbruket, så vi kan äta mer närproducerad vegokost och lagra extra mycket kol?
4. Framtidsgården invigs. Och apropå föregående punkt – nu invigs Framtidsgården Bjertorp där tanken om ett klimatsmart jordbruk odlas. Den 15 april sker en digital presentation som är kostnadsfri och öppen för alla – kanske värd att kolla in för alla som är intresserade av ett hållbart jordbruk?
5. Google maps rekommenderar miljövägar. Nya funktioner är på gång i Google maps, som att den mest miljövänliga (eller minst miljöskadliga snarare) rutten ska rekommenderas om olika rutter tar lika lång tid. Det handlar alltså om den väg som till exempel innebär minst köer och inte är så brant (=kräver mindre bränsle). Om den ”sämre” vägen tar mindre tid ska både utsläpp och tid redovisas så att vi kan välja själva. Även luftkvalitet ska visas (inklusive pollenhalt) vilket kan vara hjälpsamt för cyklister.
6. Snabbkoll på gröna ekonomireformer. Sveriges Natur har sammanfattat vad som är på gång inom ekonomiska reformer som ska putta oss i rätt riktning – bra och enkel sammanfattning som kan vara smart att ha koll på.
Dyker ni på intressanta blogginlägg, artiklar och nyheter som skulle passa i Hållbara svepet ibland? Tipsa mig gärna!
Seaspiracy är en lögnaktig och förljugen film
https://fiske.zaramis.se/2021/03/27/sanslosa-dumheter-i-netflix-film-om-fiske/
Sånt bra svep, det här är verkligen en så himla bra plats på internet.
Jag fattar inte att nyheten från Hawaii inte toppar alla nyhetssändningar?!
Det har aldrig känts mer angeläget att få till ”klimatnytt” som en del av dagliga nyhetsrapporteringen, med tillhörande nedräkning av hur mycket utsläpp vi har kvar/hur många graders uppvärmning vi är på väg mot, vad effekterna av det blir etc..
Om inte klimatet/miljön är bland de högsta prioriteringarna i valet 2022 så har både vi och media misslyckats helt och totalt känns det som, så himla tacksam för er som kämpar på med att sprida kunskap och engagemang kring de här frågorna.
Ett tips på bra podd är P3 dystopia, jobbigt namn, men deras avsnitt om tex ”När havet kommer” ”När maten tar slut” ”När vattnet tar slut” ”Brändernas tidsålder” och ”Den kommande hettan” är jäkligt tung, men viktig och tillnyktrande lyssning. Den typen av lyssning som borde vara obligatorisk för beslutsfattare och oss väljare om vi ska kunna göra bra val framöver.
Håller helt med dig, media KAN ju bevaka kriser (som pandemin) men klimatkrisen verkar inte ses som angelägen nog tyvärr. Vilket ju är sjukt.
Och ja, Dystopia är superbra! Håller helt med om att den borde höras av alla beslutsfattare. En klimatkurs borde generellt vara obligatorisk för riksdagsledamöter och kommunpolitiker!