På 1970-talet lanserades en reklamkampanj som fick svenskarna att sätta morgonkaffet i halsen. Budskapet?
Socialstyrelsen vill att vi äter 6–8 skivor bröd om dagen
Kampanjen väckte ramaskri och kritiken handlade mycket om överförmynderi. Få ville att en myndighet skulle diktera vad vi skulle äta. Men det var inte Socialstyrelsen som låg bakom, utan Brödinstitutet – en branschorganisation för brödproducenter. Socialstyrelsen hade förvisso en önskan om att svenskarna skulle börja äta mer bröd, eftersom brödkonsumtionen hade sjunkit ända sedan 1950-talet och man bedömde att en balanserad kost krävde mer bröd än vad 1970-talssvensken var beredd att äta.
Socialstyrelsen låg alltså inte bakom kampanjen – men trots det ramaskri som uppstod var man nog ganska nöjd med genomslaget med tanke på att man inte hade behövt spendera en enda krona på reklam.

100% fryst bröd, som fick komma ut i värmen en kort stund för att agera fotomodeller. Sen raskt in igen. Inget bröd gick till spillo under produktionen av detta blogginlägg. Foto: Maria Soxbo
Hur skulle en sån kampanj se ut idag? Kanske så här?
Klimatet vill att vi slutar slänga 6,24 miljoner brödskivor om dagen
För ja, idag är problemet det motsatta. Vi köper massor av bröd, men slänger helt ofantliga mängder. 80 000 ton bröd bakas varje år utan att hamna i våra magar, och just bröd är det livsmedel som svinnas bort i störst omfattning. 260 000 brödskivor i timmen svinnas bort, det är en helt ofattbar siffra. Och det är ju inte bara den färdiga limpan eller frallan vi kastar bort, utan också alla de resurser som gått åt till att göra brödet – allt vatten, all jord, all energi, alla transporter.

Foto: Maria Soxbo
I dag släpper vi nästa avsnitt av Plan B-podden, ett avsnitt som fått namnet Bröd, bak & andra bullar – och alltså handlar om bröd, helt enkelt. Vi gör det här avsnittet i samarbete med matsvinnsappen Too Good To Go, som inte bara hjälper oss att rädda mat som riskerar att svinnas bort utan också ägnar väldigt mycket tid åt att både informera, tipsa om lösningar på matsvinnet och opinionsbilda. Emma pratar med Åsa Sandberg på Too Good To Go som berättar om appen (som också finns med på min Hållbara listan) och om hur brödsvinnet egentligen ser ut.
Ett hett tips här är ju att ladda ner Too Good To Gos app (i App store eller Google Play) så blir du en del av maträddarrörelsen!

Allt bröd utom korvbrödet på bilden är också räddat ur svinnkorgen på min lokala matbutik. Foto: Maria Soxbo
Jag har också ringt upp kanske Sveriges trevligaste gotlänning, Coophandlaren Markus Wahlgren i Visby, som helt enkelt lackade ur på det sjuka system som brödbranschen verkar inom. För till skillnad från alla andra livsmedel i matbutiken så köps inte brödet in av butiken i den mängd handlarna tror sig sälja. Nej, brödet kontrolleras helt av brödprodudcenterna själva, som kör brödet till butikerna, fyller alla hyllor knökfulla och sen hämtar allt som blivit över några dagar innan bäst före-datum. Sen körs detta fullt ätbara bröd iväg för att bli något annat, till exempel djurfoder, etanol, jäst eller till ett värmeverk.
Markus ledsnade på detta orimliga system som leder till att 28 000 ton bröd slängs varje år, så han drog igång ett projekt som han berättar mer om i podden. Så inspirerande med människor som vägrar acceptera trasiga system och tar saken i egna händer, tycker jag!

Foto: Maria Soxbo
Av de 80 000 ton bröd som svinnas bort i Sverige varje år så försvinner 30 000 ton i hushållen. Och om Markus tar tag i butikssvinnet så måste vi ju hugga hushållssvinnet, eller hur? Här kommer några tips!
Så minskar du ditt brödsvinn
- Frys in allt bröd, helst så fort du köpt det. Skiva limpan så blir det lättare att plocka fram precis så mycket bröd du behöver.
- Har du små frysmöjligheter? Planera dina inköp! Köp inte mer bröd än du hinner äta upp.
- Strunta i datumet på påsen. Lukta, syna, smaka. Det allra mesta går att äta efter bäst före-datum.
- Rosta bröd som börjar bli torrt, då blir det piggt och smarrigt igen.
- Ge bort bröd du inte kan konsumera. Har du bakat frysen full och fick två påsar bullar över? Knacka på hos grannen eller ta med till jobbet!
- Använd bröd som bas till annat. Gör skorpor, ströbröd, krutonger eller fattiga riddare!
Och sprid ordet! Hjälp till att minska matsvinnet genom att berätta om de 260 000 skivorna som svinnas varje dag, tipsa om vårt poddavsnitt och om Too Good To Go som kan hjälpa till att minska matsvinnet. Ät upp hela bullen på kaféet, rädda den halvätna mackan som barnet inte orkade och använd alla tortillabröden i förpackningen.
Jättebra att ni lyfter bröd! Och också att ni promotar Markus på Coop Gotland! Han förtjänar all cred han kan få.
Kul att du gillar det!
Mitt bästa tips för att slippa slänga torrt bröd är att göra egna krutonger till salladen eller soppan. Superenkelt.
Ja, så bra grej ju!