Nu är vi äntligen inne i sommarmånaden, och mina barn har skolavslutning i morgon – sån grej! Jag är lite ledsen för att vi föräldrar är portade på grund av pandemin, för det är ju inte varje dag ens barn går ut första klass. Men det är som det är, och oavsett var jag befinner mig så är det ju en stor dag!

Fira sommarlovets inträde!
Därefter väntar ett par veckor av jobb och sommarfritids, och sen ett härligt sommarlov!
Och jag märker på er som följer mig att ni har en del hållbarhetsfunderingar inför sommar och semester, så jag tänkte samla ihop ett gäng bra tips att ha med sig i bakhuvudet helt enkelt. Återigen – allt passar inte alla, vi har olika förutsättningar. Så se det som en buffé av matnyttigheter, och ät dig så mätt du kan på det som funkar för dig.
1. Personlig hållbarhet!

I sommar är den här hängmattehörnan uthyrd till andra familjer, så jag får hitta ett annat ställe att ladda batterierna på. Foto: Maria Soxbo
Semestern är till för återhämtning, inte en annan variant av stress. Den här sommaren är ju lite speciell eftersom vi rört oss fritt på ganska länge, men lägg inte ribban för hur mycket ni ska hinna med för högt. Det måste finnas dagar helt utan planer och en möjlighet att typ ligga i en hängmatta och pilla sig i naveln också. (Detsamma gäller för barn.)
2. Återanvänd sommargarderoben

Sju år gammal bild på mig – i en tröja jag fortfarande bor i på sommaren och samma par solglasögon jag använder än idag. Foto: Emma Aspelin
Det är så frestande att slå till på nya sommarplagg inför semestern, men i slutänden brukar jag ändå mest bära mina favoriter. Den 15 år gamla randiga tröjan, avklippta jeansshorts, sandaler, skjortklänningar och blusar. Och allt det finns redan i min garderob. Det som ibland måste lösas är att skor kan bli utslitna och behöva sulas om, och förstås att barnen vuxit ur en del sommarkläder. Men använd det som kan användas, och spar pengarna till sommarupplevelser istället.
3. Bli semester-vegexperimentarian

Det här gör ju inte ont att äta? Och sparris ska bara ätas när den är i säsong, eftersom den flygfraktas annars. Foto: Maria Soxbo
Japp, jag uppfann det där hopplösa ordet här och nu. För jag tänker så här – är det någon gång man kan ge sig själv en chans att vänja sig vid mer växtbaserad kost är det ju sommartid! Det finns massor av närodlat, pinfärskt och smarrigt i grönsaksväg, det är ofta så varmt att sallader lockar mest och det är ju nu allt är som godast. Välj bort köttet på restauranger och vid grillen, och lassa på med massor av svenska vego-delikatesser istället. Vips har du hittat nya vanor inför hösten!
4. Skippa engångs

Picknickmacka i bivaxfolie. Foto: Maja & Maika
Sommaren kan bjuda på en hel del picknick-, kalas- och utflyktsmöjligheter, och i samtliga fall kan engångsprodukter slinka med av bara farten. Men tänk till och minska skräpet, inte minst för att det lätt blåser iväg ett plastlock eller ett sugrör från picknickfilten. Bivaxdukar (tipsar om Maja & Maikas fina) runt mackor och pålägg, skippa sugrören helt och packa lunchsallader och pannkakor i flergångsmatlådor som tas hem och diskas.
5. Tänk på transporterna

Som jag återbrukat denna bild? Men fotot på min älskade på landet-cykel är så användbar ju. Foto: Maria Soxbo
Ledighet betyder inte sällan resor, och även om det är till släkt och vänner snarare än till exotiska stränder så kan både bil och flyg vara inblandat ändå. Välj tåget så ofta det går, och överväg att hyra en elbil för långresan – kanske ett bra sätt att testa? Nu när vaccinationerna snart nått de flesta känns det mer okej att ta bussen till stranden, och har du cykel är ju tiden för trampande nu!
6. Fixa med omsorg

Välj rätt – vettig – färg om du ska måla. Att Falu Rödfärg hushåller med sina resurser syns liksom på locket. Foto: Maria Soxbo
Har du en stuga och ska fixa och dona med den på semestern, var så genomtänkt du kan. Det allra mesta duger i befintligt skick, ska något målas om blir det mesta vackrare med linoljefärg eller naturliga färger som Falu Rödfärg och Auro och byggnadsvård smäller högre än renovering alla dagar i veckan. Och släng ingenting som fortfarande är brukbart, även om du inte behöver det själv längre. Skänk hellre bort allt från nedmonterade brädor eller bortlyfta stenplattor till färgslattar.
7. Testa delningsekonomin

Testa gärna att vandra, men köp inte en hel utrustning förrän du vet att du är frälst for life. Hyr istället! Foto: Naturkompaniet
Sugen på att tälta, vandra, paddla eller testa SUP? I princip alla former av fritidssysslor på sommaren som kräver utrustning går också att hitta på hyrmarknaden. Naturkompaniet har till exempel tält och ryggsäckar, på Hygglo finns ofta kanoter och annat skoj att hyra av människor som bor nära sjön och Hyber hyr ut resesängar, sulkys och bärselar som kan underlätta på resan. Med andra ord – köp inte prylar du bara behöver i några dagar eller veckor.
8. Inspirera andra

Inspiration kan handla om att tipsa om att brodera på servetter, att handla på loppis eller att ta tåget. All påverkan i rätt riktning är toppen. Foto: Maria Soxbo
Sommaren är ju ett tillfälle då vi också träffar andra – släkt och vänner. Att ”ta klimatsnacket” kan kännas motigt när alla bara är lediga och vill ha trevligt, men att inspirera och tipsa är ju sällan fel. Kanske har du testat något klimatsmart alternativ som du kan tipsa vidare om? Allt från veganska alternativ i köket till delningsappar och flergångsprodukter. Spread the gospel!
Har ni fler tips?
PS Alla företag jag tipsar om i det här inlägget finns också med på Hållbara listan, ett bra ställe att utgå från när du behöver något – i vardagen eller på semestern!
Superbra tips!
Jag vill lägga till Fritidsbanken på listan. Det finns i många kommuner och är verkligen en toppenbra idé: Fritidsbanken är nämligen som ett bibliotek fast med sport- och fritidsprylar. Här kan man låna utrustning – återanvänd som kommuninvånare skänkt till verksamheten! – som t.ex. skidor, skridskor, inlines, flytvästar, snowboards, spel, tält och mycket mer. Utlåningstiden är 14 dagar. Superbra för kortare användning eller för att testa på en aktivitet utan att behöva köpa utrustningen direkt.
Ja, Fritidsbanken är grymma! Så tacksamt för små plånböcker också!
Sugrör och plastbestick är bara engångsprodukter om man ser dem som sådana. Väljer man att se dem som bestick (lättare varianter), ja då tar man hand om dom efter användning och tar hem dem och diskar dem och återanvänder. Jag har sugrör som jag använt i tre år.
Oj, imponerande! Den stora majoriteten ser dem nog inte så, tyvärr. Sen KAN det ju vara bra i så fall att investera i flergångssugrör etc om de ska diskas. Engångsplast är ju inte avsedd att återanvändas och kan läcka ämnen om de till exempel värms upp vid disk, vilket inte är så hälsosamt.