”Ekologiskt” är ett ord vi vant oss vid, vid det här laget. Ekologisk bomull i tröjan, ekologiskt kaffe i koppen och ekologisk tvål i duschen. Men hur bra koll har vi egentligen på vad ekologiskt egentligen innebär? Och hur stor roll spelar det att vi väljer ekoalternativet när vi till exempel står och väljer mellan en påse vanlig potatis och en påse ekopotatis i mataffären?

Ekogrönsaker från Karshamra gård inte så långt ifrån där jag bor. Alla foton: Maria Soxbo
Avsnittet gör vi tillsammans med tre otroligt viktiga aktörer – Ekologiska lantbrukarna, KRAV och Sveriges Konsumenter. Tillsammans ser de till att såväl ekoböndernas som konsumenternas intressen tas tillvara och rätt information sprids, och vi är så glada över att kroka arm med dem!
Visste ni till exempel att det bara finns två märkningar som garanterat innebär att något är ekologiskt? Det är EU-lövet (ser ut så här) och KRAV-stämpeln (här får ni koll på exakt vad den märkningen innebär).
Båda är oberoende tredjeparts-certifieringar som ställer höga krav, så de går att lita på. KRAV har till exempel hela 37 regler som gynnar klimatet, bara en sån sak!
Ändå skönt att slippa hålla massor av olika märkningar i huvudet, eller hur?

Nytt poddavsnitt ute nu!
I det senaste avsnittet av Plan B-podden – Bönder, bördig jord & biologisk mångfald – vänder och vrider vi på begreppet ekologiskt när det handlar om just mat. Varför är det viktigt att köpa eko? Vad är det ekologiska jordbrukets fördelar, och utmaningar? Vilka myter om ekologiskt stämmer faktiskt inte? Och hur är det att vara ekobonde – på riktigt? (Japp, vi ringer en bonde och frågar!)
Och om ni tycker det här med vad vi ska välja i matbutiken är svårt är ni inte ensamma. KRAV har gjort en rapport som heter Den hållbara maten, som visar att nästan varannan konsument känner sig förvirrad när det gäller hållbara matval. Hela rapporten – som reder ut vad som egentligen gäller – finns här!
Passa också på att testa er själva och era ekokunskaper, vettja! Sveriges Konsumenter har ett kul quiz om just detta.

Skördetidsnöje (med elbilen) – att besöka ekogårdsbutiker! Det skadar inte om de serverar pizza också …)
Anledningen till att vi släpper avsnittet just nu är för att prick nu pågår Ekoseptember, en månad när ekomaten är på tapeten lite extra och det till exempel är perfekt läge att besöka olika ekologiska gårdsbutiker. Det händer mycket spännande, och på Heltenkelteko listas alla Ekoseptember-evenemang som arrangeras.
Men, självklart borde den ekologiska maten stå i centrum året om – det är ju när saker blir vana, vardag och norm som vi åstadkommer förändring på riktigt!

Kött, mjölk och ost – extra viktigt att köpa ekologiskt om/när vi äter det, eftersom det har en hög klimatpåverkan i sig. Plus – djuren har det bättre inom ekojordbruket eftersom kraven på att få beta ute är högre. Ekologiska kor är viktiga även för den ekologiska gödsel som behövs för eko-odling (grönsaker och spannmål), för att hålla markerna öppna (vilket i och för sig även får klarar av) och för att genom sitt betande på naturbeten bidra till biologisk mångfald.
Förra året gjorde vi också ett avsnitt om ekologisk mat – Besprutat, bin & biologisk mångfald – som bland annat tog upp språkbruk, skeva normer (som att vi anlägger monokulturella gräsmattor överallt) och hur viktiga bina är för oss människor. I det här avsnittet fokuserar vi mer på maten och jordbruket, så jag kan varmt rekommendera att lyssna på båda avsnitten för att få med alla perspektiv.
Jag vill också tipsa om sajten Ekofakta som drivs av forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. Den är både forskningsförankrad, faktagranskad och lättillgänglig – så bra!

Rykande färska grönsaker från Karshamra gård.
5 viktiga saker från avsnittet
- Ju mer svensk ekomat vi köper, desto mer kommer vi att få. Sveriges nationella livsmedelsstrategi anger nämligen att produktionen ska motsvara efterfrågan, så här är konsumentmakten viktig!
- Att odla ekologiskt är ett av få sätt som bönderna själva kan höja värdet på sina produkter. Det är viktigt eftersom villkoren för bönderna är tuffa (tre bönder om dagen lämnar yrket just nu).
- Ekomat är därför ofta några kronor dyrare, men för genomsnittssvensken bör det inte vara ett problem – särskilt inte med tanke på hur mycket mat vi slänger och hur mycket tomma kalorier vi köper. Om vi åt mer vego, mer i säsong och åt upp maten så skulle de extra ekokronorna inte märkas i plånboken! Läs mer om ekomatens pris här!
- Konstgödsel är en av de stora utsläppsbovarna i jordbruket. Generellt är utsläppen inom jordbruket ganska svåra att påverka, eftersom det handlar om biologiska processer. Men – en skillnad på ekologiskt och konventionellt jordbruk är att det ekologiska förlitar sig på det naturliga kretsloppet och recirkulerar kvävet som finns. Konventionellt jordbruk tillsätter istället extra kväve genom konstgödsel, och förutom att det kan leda till övergödning och försurning så bidrar det till att väldigt mycket lustgas släpps ut – och lustgas är en väldigt kraftfull växthusgas.
- Besprutningsmedel är dåligt för både människa och miljö. Bara för att förse en enda familj med konventionell potatis i ett år så används 15 liter besprutningsmedel och någonstans mellan 8 och 12 olika preparat. Det här påverkar förstås naturen där potatisen odlas, och dessutom är det svårt att säga hur det påverkar människorna (cocktaileffekten). Ekologiskt jordbruk använder inga besprutningsmedel.

Shoppingkassar från gårdsbutiken.
För mig som storstadsbo (om än i villaförort) finns det ett enormt utbud av ekoprodukter i butikerna, och jag försöker köpa så mycket eko jag bara kan! Men, ingen matshopping är roligare än att få handla direkt från en gårdsbutik och fylla kassarna med grödor som växt upp bara ett stenkast från där jag betalar. Eftersom det dessutom är skördetid dignar gårdsbutikerna av fantastiska råvaror just nu. Så om ni kan, passa på att göra en utflykt och fyll kassarna med de bästa livsmedel Sverige producerar!

Andelsjordbruk – ett spännande koncept där konsument och bonde delar på riskerna.
I poddavsnittet går Emma och jag loss om allt från ärliga innehållsförteckningar till ”jordbruks-lumpen”, andelsjordbruk, min framtidsvision för Sverige och hur det borde införas ett matvårdsbidrag i samhället!

Det senaste av de två avsnitt vi gjort om ekologisk mat!
Dessutom hör vi alltså bonden Fredrik berätta om ekologiskt jordbruk, och Ida Lind från Ekologiska lantbrukarna reda ut jordbrukets utsläpp. Avsnittet går att lyssna på här nedanför, eller i valfri poddapp förstås. Missa ej! Och – köp eko, hörni! För klimatet, miljön, människan och djuren!