Jag brukar ju ta upp det här med tid med jämna mellanrum i mina kanaler. Hur vi ser på tid, vad vi fyller livet med, hur vi prioriterar och hur vi värderar tid på olika sätt beroende på vad det gäller. Ett så intressant ämne, tycker jag – alla måste vi ju förhålla oss till begreppet tid på ett eller annat sätt.
har gått i samma tankar visar det sig, fast förstås förknippat till just mat då! Och genom att jobba med deras It’s about thyme-kampanj (hur fyndigt namn?) måste jag säga att jag fick en del aha-upplevelser!
För hur ofta funderar vi egentligen på hur lång tid det tar att odla eller ta fram alla dessa olika råvaror som vi själva sedan slänger ner i korgen på ett par sekunder? (Och i värsta fall dessutom slarvsvinnar bort hemma i kylen, så att det var förgäves?)
Ett exempel: Det tar 4 704 (!) yogapass på raken – utan uppvärmning – för att odla Årstidernas ekologiska bladselleri. Det motsvarar de sju månader som det faktiskt tar att få fram detta enda livsmedel, och det finns inga genvägar.
Det fina här är ju att vi konsumenter inte behöver tänka på det här egentligen, vi kan bara njuta av ett glas färsk sellerijuice efter yogapasset (eller hacka ner sellerin i vegofärssåsen, som jag brukar göra).
Men det är så otroligt fint och viktigt att bli påmind om allt arbete och all tid som ligger bakom det vi äter, tycker jag – så att vi förstår att den måste få kosta en del, och så vi tar hand om vår mat. Eller hur?
Och om det nu ska ta hela sju månader att få fram en bladselleri, så känns det ju minst sagt vettigt att se till att det är sju månader av ansvarsfull produktion. Att tiden inte ägnas åt att sprida besprutningsmedel som skadar miljön till exempel. Att det inte handlar om att hetsa fram genmanipulerade monstergrödor. Eller att till varje pris förse oss med jordgubbar i februari, utan att erbjuda det som är i säsong.
Årstiderna har inte bara bladselleri förstås, utan (förutom alla sina matkassar) både grönsaker som säljs var för sig och olika lådor med blandade grönsaker. Alla 100% ekologiska, och garanterat flygfria! Lådan på bilden kallas och innehåller 8-10 olika sorters grönsaker – det allra bästa som är i säsong för tillfället. (Kul fakta: Kiselgården levererar också grönsaker till lyxrestaurangen Noma i Köpenhamn, så här kan vi snacka kvalitet!)
Kolla in Årstidernas hela utbud av grönsaker här och sprid gärna ordet om att vi måste få tillbaka respekten för maten, och värdera all tid och allt arbete som ligger bakom! Och – håll med om att ni vid nästa yogapass kommer att skänka en tanke till att det krävs 4 703 yogatimmar till innan bladsellerin är redo att ätas …