Nytt år brukar ju innebära någon form av nystartskänsla, och för mig leder den feelingen ofta till något slags sug efter att rensa. I samma veva som julpyntet plockas bort får jag lust att liksom plocka bort mer, när jag ändå håller på. Det är så mycket grejer som jag ärligt talat inte vet varför jag äger?
Märkligt nog har jag ju rensat massor av gånger i mitt liv. Inför flyttar. Inför barnafödslar. Inför årsskiften, under semestrar och på grund av pandemin. Sedan flera år tillbaka konsumerar jag också egentligen väldigt lite. Jag unnar mig att bära hem en del onödiga loppisfynd för att det är en så rolig skattjakt och lustdrivet sätt att inreda på, och jag köper en del secondhandkläder av samma skäl. Men mängderna är inte alls som när jag slentrianmässigt kunde ”gå en vända på stan” när löningen landat på kontot, och komma hem med diverse onödiga spontanköp. Jag har ändrat beteende, och ändå har vi för mycket prylar här hemma. Var kommer de ifrån? Varför behåller jag dem? Hur har de överlevt flytt efter flytt, rensning efter rensning?
Svaret kanske ligger i att jag fortfarande håller kvar vid ”den kan vara bra att ha”-tänket? Att jag föreställer mig en situation när jag kommer att behöva en illgul, kort partyklänning, en halvtrasig slipmaskin eller ett tiotal inramade bilder som inte passar in i något rum? Min farfars vackra, gamla skrivmaskin fungerade som dekoration en gång i tiden, men nu står den och samlar damm i vårt förråd. Jag minns inte min farfar som dog när jag bara var något år gammal, och jag har absolut inte ett enda eget minne kopplat till denna blytunga pjäs – och ändå har den fått hänga med under hela mitt vuxna liv trots att den varken fyller någon estetisk eller praktisk funktion längre. Den är ju arvegods, och därför känns det liksom fel att rensa ut den som om den vore ett urvuxet lucialinne. Men den gör ju inte heller någon glad där den står och tar plats i förrådet?
Klimatgärningen görs ju inte av den som rensar utan av den som köper något begagnat, istället för att köpa samma sak ny
I intervju efter intervju får jag frågor om hur man inreder ”hållbart”, och inte sällan kommer det någon följdfråga om rensningstips. Jag försöker alltid att passa på att påminna om att rensningen i sig och kånkandet av ratade prylar till närmaste loppis inte är någon klimatgärning, även om det förstås är bra att saker kan komma till användning hos någon annan. För klimatgärningen görs ju inte av den som rensar utan av den som köper något begagnat, istället för att köpa samma sak ny.
Men, att rensa kan ändå ha sina poänger, även ur hållbarhetssynpunkt. Till exempel:
- Bättre koll ger konsumtionskontroll. Att få lite överblick över vad vi har gör ju att vi faktiskt hittar prylarna när vi behöver dem, så vi slipper impulsköpa en ersättare i sista sekunden.
- Närmare till nöjdhet. Att skala ner antalet ägodelar och rensa bort saker som varken fyller någon praktisk eller känslomässig funktion gör att hemmet känns mer genomtänkt. Den känslan kan i sin tur göra att vi kan stå emot allt lockande och pockande när nya trendvindar blåser, all köpinspiration i sociala medier och alla budskap om att uppdatera vårt hem efter säsong.
- Mer space ger större livsrum. Okej, lite präktigt formulerat, men jag tror verkligen att för mycket prylar begränsar oss. Dels kräver de tid (att underhålla, organisera, använda och förvara), dels tar de kraft och energi (ju fler prylar desto svårare att städa, till exempel). Lite färre prylar att hantera, lite lättare ryggsäck med sig ut i livet liksom. Mer tid att göra och vara, istället för att äga och hantera.
Jag pallar inte göra någon enorm rensningshelg just nu, eller att avlägga ett sent nyårslöfte om att få ordning på hela huset. Däremot tror jag på att ta vara på de stunder när man får feeling, och därför ska jag försöka göra vårt hem lite lättare på innehåll inom kort. Först ut på begagnatmarknaden – en vacker skrivmaskin som inte är kompatibel med bloggyrket och därför ska få flytta ut och göra plats åt … ett tomrum.
Hur har ni det med rensningslust och nystartskänsla?
Jag har en enorm rensningslust just nu då jag upplever att alla våra saker flyter runt i huset, och vi lägger allt för mycket tid på att leta och hantera ägodelar. I går testade lillebror positivt på covid (bara lite feber som tur är) så nu har jag faktiskt tid till at göra något med det och är superpeppad. Låt 2022 bli året då vi faktiskt vet vart saker och ting faktiskt är!
Men eller hur! Jag har PRECIS samma känsla, att jag lägger för mycket tid på att hantera (/flytta runt) olika saker som inte ens används. Så positiv inställning till corona-beskedet ändå, kanske är det precis så vi ska tänka kring eventuella karantändagar – att det blir en chans att ta tag i något sånt! Krya på lillebror!
Funderar lite…skulle man inte vara med sitt sjuka barn istället för att rensa? Det var då den dagen Joshua Becker stod i garaget o rensa medan hans son ville leka.. så se nu vad han gör nu. har velat rensa på ledigheten men inte har saker.. men däremot möblerat om i köksskåpen efter hur vi använder grejorna, mat o sånt. Skrivit och märkt punktskrift på burkar osv.
Fast nu tycker jag inte riktigt det här är ett forum för att skamma föräldrar. Jag är helt övertygad om att alla mammor och pappor gör sitt bästa, men vi är i en pandemi och för många har de senaste två åren inneburit helt ofattbart mycket vabb. Alla hittar sina strategier för att hitta ett sätt att få vardagen att fungera.
Sen beror det ju mycket på åldern på barnet också. Har man en sjuk bebis sover den garanterat rätt mycket av tiden = perfekt tillfälle att rensa lite, om man själv känner sig pigg. Har man större barn som jag (snart 9-åringar) så spelar de gärna något spel, ritar eller bakar en stund med sina föräldrar, men åtminstone mina är också glada och nöjda om de får mysa i soffan med en spännande bok, se en film eller spela lite på paddan. Det ena utesluter inte det andra. Går rensandet överstyr så att det går ut över barn och familj, absolut – men så är det ju inte för de allra, allra flesta.
Rensning är spa för själen om du frågar mig. Jag mår så sjukt bra av att få rensa, sortera, sälja och skänka.
Ett tips är att ha t.ex. en tom garderob där du direkt kan lägga sakerna som inte längre används. En påse till textilåtervinning, en påse till röda korset, en med trasiga leksaker t.ex. och en med saker som ska säljas och när det är fullt och du har energi så tömmer du garderoben.
Obs. Har man inte rensat tidigare så lär det behövas en ordentlig stor rensning först.
Precis, så är det ju – bra att hitta ett system för det. Mitt mål är dock att det inte ska behöva vara så himla mycket saker som ska in och ut ur hemmet (leksaker och barnkläder är ju undantaget), utan att det mesta ska få stanna hos oss på lång sikt och snarare repareras och lagas. Men systemtanken är ju helt klart nödvändig!