Först och främst – tack för alla fina hälsningar som strömmat in via DM efter gårdagens inlägg. Ni är många som upplevt samma sak förstås, och även om jag ju önskar att så få som möjligt behövde gå igenom detta så är det samtidigt en naturlig del av livet. Det kommer en brytpunkt där föräldrar och barn byter roller, och nu är jag där. Ovant och lite omtumlande, men ändå livets gång. Det värmer i alla fall, att höra om era erfarenheter. Och det märks att vi är många som gärna hade haft en guide, eller en bok, som stöd i detta för att veta vad som behöver göras och hur. Tips till alla bokförlag?
Och apropå bok, jag lovade ju att avslöja något roligt också. Så vet ni vad? Jag har en ny bok på gång! I höstas skrev jag ett nytt kontrakt med Norstedts för ännu en bok om hållbarhet och klimat – denna gång med en lite annorlunda vinkel. Jag har nämligen ett mission! Att få så många som möjligt att förstå att omställningen inte handlar om uppoffringar, utan tvärtom. Det fina med omställningen är ju trots allt att de allra flesta av oss kommer att gå ur omställningsresan som vinnare!

Uppdatering: Sen jag skrev inlägget har även omslaget blivit klart! Form av Sanna Sporrong, ihopjoxad bild av mig.
Så min nya bok kommer att vara en slags motivationsbok där jag gör mitt bästa för att få alla som vill läsa den att förstå What’s in it for me? Det låter kanske lite knasigt och egoistiskt, eftersom vi måste ställa om för både oss själva och framtida generationer. Det spelar ju egentligen ingen roll vad vi vill.
Men få går igång på piskor (jag gör det inte), så jag tror att det är fel strategi att prata om något slags ”plikten framför allt”. Samtidsmänniskan är ju van att unna sig, så varför inte spinna loss på det istället? Att unna sig ett liv i rimligt tempo, med tid för allt vi vill göra och mindre stress, belåning och kostsamt överflöd av dyra prylar. Att förstå att livet de flesta av oss lever idag kanske inte är den bästa versionen av ett liv som går att leva, och att syna vårt torktumlarsamhälle lite i sömmarna.
Det här är ju något vi försöker prata om i Plan B-podden också – vi försöker göda reklamslingan om det härliga livet efter omställningen. Det gör vi genom att belysa hur skev och knäpp samtiden är (så det blir lite lättare att ta farväl av den), och samtidigt prata om hur mycket vi har att vinna på att tänka i nya banor. Så boken är en slags förlängning och fördjupning av podden, kan man säga!
Men den här gången skriver jag själv. Inte för att jag inte vill skriva med Emma (tro mig, det är alltid en fröjd), utan mest för att vi hade varsin bokidé som vi ville pitcha in. Jag tror och hoppas att även Emmas bok så småningom blir verklighet så klart! (Och Johanna är ju redan bokaktuell med denna!)
Min bok – Ställ om! Allt att vinna på ett klimatsmart liv – kommer ut 2 september. Jag är peppad, nervös och pendlar så klart mellan skrivandets alla kreativa faser. Från This is great! till This is shit … och allt därimellan. Det är som det ska vara.
Så här står det i förlagets text om boken:
Boken är uppdelad utifrån några av tillvarons stora byggstenar: drömmar, tid, jobb, gemenskap, värden, konsumtion och lycka. Målet är att överraska, helst både en, två och tre gånger och försöka svara på frågan: “What’s in it for me?” För det fina med omställningen – både den personliga och den samhälleliga – är att de allra flesta av oss kommer att gå ur den som vinnare.
I Ställ om! utgår vi därför från målet – den hållbara människan, och visar både hur vi kan ta oss dit och allt vi har att vinna på det.
Jag hoppas innerligt att det här kan bli en bok som ni kan tycka om. Få energi och nya insikter ifrån, och kanske lite motivation och pepp att förverkliga era egna drömmar – genom att ställa om. För ja, den här boken handlar om mer än bara en hållbar livsstil. Den handlar om att hitta ett sätt att leva livet fullt ut – utan att begränsas av ohållbara normer, statusjakt och andra meningslösa samtidsmarkörer. Vi vet ju vad som egentligen gör oss lyckliga, och allt det kan vi få ännu mer av efter omställningen. Vi måste bara våga ta klivet. Eller hur?

Foto: Appendix Fotografi för Norstedts
Hurra! Grattis till dig och grattis till oss som får läsa!
Känns som helt rätt upplägg
Åh, tack – vad fint!
ÅH vad bra, jag tycker det låter exakt som den typ av böcker/snack som behövs. Grattis till både dig och till oss som får läsa som ovanstående skrev 🙂
Vad fint att höra! Tack!
Ser fram emot boken!
Vad roligt att höra!
Grattis!! Det ser vi framemot.
Hur resonerar du kring fysisk bok och digital utgåva med tanke på miljöpåverkan?
Jag har numera gått över till digital läsning och tycker det är toppen.
Hej Lotta, vad roligt! (Hade fullt upp igår, så jag hann inte godkänna kommentarer i bloggen – därav tog det lite tid. Ang format på boken så är det ju inte upp till mig, utan förlaget. Och jag är faktiskt inte helt hundra på hur en uträkning mellan digital och fysisk bok skulle se ut – har du sett någon sådan så skulle jag gärna kika på den! Det går förvisso åt träd till en fysisk bok, men eftersom materialet inte förbränns eller liknande så hålls ju koldioxiden bunden tills vidare (däremot tar ju trädet inte upp ny koldioxid). En digital bok kräver inga träd, men däremot lagringsutrymme på servrar och elektricitet, samt förstås en ”manick” att läsa den med (och den ska ju också produceras, även om den förstås håller för många böcker sen).
Ang böcker så har vårt stående svar sedan vi gjorde Gör skillnad-boken varit att om så bara en enda person som läser boken slutar flyga exempelvis, så har vi kompenserat för klimatavtrycket med råge. Däremot blev Gör skillnad också ljudbok exempelvis, och det är ju också ett digitalt format. Jag skulle gärna se Ställ om som e-bok, mest för att många precis som du föredrar att läsa på skärm nu. Vi får väl se om det är möjligt.
Kul att du är pepp på boken!
Grattis!! Vad hände med min kommentar om fysisk bok vs.digital?
Pingback:Förra veckan i ett svep! - Emmasundh.com