Ett problem med att jag numera bloggar så mycket mer är att jag fått otroligt svårt att hinna med Hållbara svepet, som ni märker. You win some, you loose some! Men, jag kan ju inte lägga ner svepet när jag är så nära att nå 100-strecket, eller hur! Så jag får göra så gott jag kan fram till semestern, och så får vi se hur det blir med svepet i höst helt enkelt. Kom gärna med input – skulle ni sakna det om det försvann?
Hur som helst blev detta svep lite av en tillbakablick på de gångna två månaderna, eftersom jag inte hunnit ”svepa” på ett tag. Det har hänt massor, och detta är bara en liten, liten del förstås.
Senaste nytt i svensk politik
En snabb resume. Det händer ju förstås saker hela tiden i svensk politik, och efter flera veckors svepuppehåll blir det lite mastigt att återge allt. Men vi kan i alla fall notera att:
- Ja till vindkraft. Regeringen har gett grönt ljus för två av de totalt sju havsvindsparker som väntar på godkännande. De två som blir av, Galene och Kattegatt Syd, ligger utanför Varberg och Falkenberg och beräknas tillsammans bidra med 6,5 TWh (motsvarande en hel kärnkraftsreaktor). Detta har lett till sura miner från SD, som säger blankt nej till nya vindkraftsparker och till och med önskar demontera den vindkraft som redan finns. Fortsättning följer.
- Sverige motvalls i klädfrågan. EU har enats om att införa ett förbud mot att förstöra osålda kläder för att minska utsläppen från klädindustrin (som står för cirka 20% av EUs utsläpp). Märkligt nog försökte Sveriges regering in i det sista stoppa förslaget – vilket skapat uppmärksamhet i internationell media.
- Nationella klimatmötet. Äntligen verkar det utlovade nationella klimatmötet hållas – men det verkar bli kort, bestå kort och gott av fyra seminarier och gästlistan saknar många viktiga deltagare – inte minst unga.
Sveriges 101 hållbarhetsmäktigaste
Årets maktlista inom hållbarhet är släppt. Aktuell Hållbarhet listar varje år Sveriges 101 hållbarhetsmäktigaste, i år som en följetong och bakom betalvägg vilket känns en smula kontraproduktivt kan jag tycka. Ah well. En ytterst värdig vinnare utsågs i alla fall för ett par veckor sedan, och det blev Anton Foley som företrädare för Auroramålet där ungdomar stämmer svenska staten. Läs intervjun med honom här, och lägg märke till faktarutan. Anton är 20 år gammal, och när han får frågan om vad han vill bli svarar han:
Jag kan inte se att jag kan ägna mitt liv åt något annat än klimaträttvisa.
Att våra 20-åringar resonerar så, istället för att drömma om att bli poliser, lärare, content managers eller ingenjörer, säger en del tycker jag.
Intressant är också att varken Romina Pourmokthari (klimat- och miljöminister för Liberalerna) eller Ebba Busch (energiminister för Kristdemokraterna och Rominas ”chef” eftersom miljödepartmentet lagts ner) platsar på listan, vilket nästan är en prestation för två sittande ministrar med klimatansvar i en nytillträdd regering. Hela listan ligger som sagt bakom betalvägg tyvärr så de flesta av er kommer nog inte åt den, men topp 10 är:
- Anton Foley, talesperson Aurora.
- Svante Axelsson, nationell samordnare, Fossilfritt Sverige
- Johan Rockström, professor
- Greta Thunberg, klimataktivist
- Mattias Goldmann, grundare 2030-sekretariatet
- Amat Levin, författare, journalist, bloggare Svart historia
- Jytte Guteland, riksdagsledamot för Socialdemokraterna och fd EU-parlamentariker
- Hayaat Ibrahim, generalsekreterare Institutet mot mutor
- Emelie Westholm, chef ansvarsfulla investeringar och bolagsstyrning, Folksam
- Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood
Veckans SoMe-inlägg: Om konsumtion & elefanter i rum
Om hållbarhet som klassfråga. @hallbarasara har skrivit ett bra inlägg om hur den gängse bilden av ”det hållbara” ofta är det etiska valet, den eko och reko konsumtionen, det innovativa materialet eller den tekniska innovationen – saker som kostar mer. Då blir hållbarhet en klassfråga – trots att det egentligen inte bör eller behöver handla om pengar.
Om elbilen och vanorna. @hildas.hallbara skriver klokt om varför det är viktigt att cykla mer, även om bilen som står på infarten går på el. Bilkörningen bidrar till normer som leder till fler vägar, mer mikroplaster och en skev stadsplanering – även om den släpper ut mindre. Hon har också listat 10 anledningar till att cykla mer – läsvärt!
Om skam, skuld och skav. @isabellemcallister har gjort två reels där hon pratar om hur klimatoro och kunskap ofta tolkas som skammande (se den här), och en fortsättning kring hur vi kan prata om beteendeförändringar (se den här). Bra diskussioner i kommentarsfälten också!
Veckans 6 snabba nyheter
1. Historiskt havsavtal på plats! Tidigare under våren bjöds det äntligen lite goda nyheter! FN har rott ett havsavtal i hamn som ska kunna innebära att 30% av världshaven blir skyddade till senast 2030. Detta är enormt viktigt av både klimat- och miljöskäl, och en viktig seger i klimatkampen. Greenpeace har gjort en bra sammanställning av vad avtalet kan innebära.
2. LRF påstår att ”kor kan kyla klimatet”. En kampanj från LRF som handlar om kor och mjölk har väckt uppmärksamhet inte minst från forskarhåll – där enigheten är stor, detta är rena felaktigheter. Formuleringar som ” Kor äter växter som fångar in koldioxid från luften i fotosyntesen. Om vi odlar foderväxter som fångar upp mer koldioxid än vad kon och odlingen släpper ut, så får vi en kylande effekt” har kritiserats och kallats för vilseledande – och söker man på ”kylande” på kampanjsajten nu så får man faktiskt inga träffar längre …
3. Och ministern verkar vara inne på samma spår. Landsbygdsminister Peter Kullengren (KD) vill inte lägga sig i vad vi äter, även om vi äter kött varje dag. Om hans åsikt speglar även regeringens syn på saken kan det innebära att nästa livsmedelstrategi innebär sänkta klimatambitioner – för i den nuvarande står det att köttkonsumtionen ska minska. Ännu ett steg bakåt för klimatet med sittande regering?
4. Klimatkritik inom S. Nyligen lanserades Kära framtid, ett klimatnätverk inom Socialdemokraterna som också öppet kritiserar partiet för dess dåliga klimatpolitik. Intressant, och förhoppningsvis betydelsefull, utveckling eftersom det rimligen borde hända saker om våra politiska partier känner press både utifrån och internt att höja ambitionerna.
5. Svenskarna vill att det byggs i trä. En ny Novusundersökning visar bland annat att 7 av 10 svenskar tycker att det är viktigt att även i en lågkonjunktur välja klimatsmarta material vid nybyggnationer, och varannan svensk vill se en nationell strategi för att öka träbyggandet och skulle själva vilja att deras nästa bostad är byggd i trä. Det ska sägas att undersökningen är beställd av Sveriges största skogsägarförening, Södra, men ändå intressant – att bygga i trä innebär att koldioxiden förblir bunden till trät (till skillnad från när vår skog blir pappkartonger, papper etc och därför löper betydligt större risk att brännas i närtid).
6. 5 av 6 svenska modemärken sviker kvinnliga fabriksarbetare. När Fair Action granskar 6 svenska modemärken (Cellbes, Åhléns, KappAhl, Indiska, Gina Tricot och Nelly) visar det sig att endast KappAhl nämner könsbaserat våld och trakasserier i sina riskanalyser kring arbetsmiljön på fabrikerna – trots att de ofta slår på trumman i sin marknadsföring kring att ”stärka kvinnan”. Se Fair Action-rapporten Blusar och blåmärken.
Dyker ni på intressanta blogginlägg, artiklar och nyheter som skulle passa i Hållbara svepet ibland? Tipsa mig gärna!
För mig är ditt hållbara svep jättebra! Ett lätt, och tryggt, sätt att få koll. Ofta leder inlägg där till diskussioner med familj och vänner. Så fortsätt gärna med dem!
Tack, vad roligt att höra!
Väntar på hållbara svepet varje helg, så fortsätt gärna om du orkar!
Fortsätt gärna med svepet, det ger en så bra överblick över vad som händer för oss som inte har samma nätverk som du! Jag uppskattar också att du gör tätare uppdateringar som du har gjort den senaste tiden. Förstår förstås att du inte kan mäkta med allt, men om du kunde göra svep kanske varannan vecka eller en gång i månaden så skulle det vara mycket uppskattat! Tack för allt ditt engagemang
Ja, det är kanske så jag ska tänka – att göra två svep i månaden? Ska se om det går att få ihop!
Uppskattar svepet mycket! Klokt och bra så hellre bort med något annat om det är möjligt:)
Ah, vad fint att höra!
Tycker som de övriga at hållbara svepet är ett jättebra sätt att hålla sig uppdaterad och klickar ofta på dina olika länkar och läser så uppskattar en fortsättning
Vad roligt, tack!
Tänker på detta med 20-åringar… tyvärr upplever jag att för varje 20-nånting som kämpar för klimatet/tänker på klimatet, har vi fler som INTE gör det utan shoppar från Shein, vill tjäna snabba pengar att lägga på konsumtion och inte bryr sig nämnvärt om klimatet. Tyvärr!
Ja, så är det ju – generation Greta är också generation Bianca. Sen får vi ju inte glömma att det inte är deras fel – de är unga och har fötts rakt in i ett överkonsumtionssamhälle som formats under deras föräldrars generation (och bakåt) – över lång tid. Samt, många unga lever som sina föräldrar, dvs barn gör som vi gör, inte som vi säger.
Därför är jag så otroligt glad att min dotter, 22 år, har möblerat hela sin lägenhet med fina saker av bra kvalitet som hon köpt second hand, likaså garderoben med bara plagg i fina kvaliteter och allt är inköpt second hand. Hon har även sagt till alla att det är ingen ide att de köper nyproducerade presenter till henne för de kommer hon bara att returnera till affären utan vill bara ha second hand. Och köper all mat ekologiskt och veganskt. Riktigt så långt har jag inte gått. Köper det mesta second hand men då och då även något nyproducerat. Äter det mesta vegetariskt eller veganskt, men då och då någon korv, köttfärs eller en köttbit på restaurang men det tillhör undantagen. Good enough enligt mig. Jobbar dessutom hemifrån så bilen står ofta parkerad men boendes på den skånska landsbygden med i princip obefintlig lokaltrafik, iallafall som passar ens egna tider, är bilen nödvändig när jag ska ta mig hemifrån. Reser aldrig någonstans längre då jag bor på Österlen och älskar närområdet. Min största klimatbov nu är nog mina djur, men ett liv utan djur är inget för mig
Vilken fantastisk dotter du har, och så BRA att hon är tydlig mot omvärlden också! Och heja dig dessutom, jag tycker verkligen att det låter som att du gör det bästa efter förutsättningarna!
Jag skulle också sakna svepet om det försvann.