1962 var 1 346 000 svenskar medlemmar i politiska partier. I år är 270 805 svenskar det. Och då ska tilläggas att vi för 50 år sen var 7,5 miljoner medborgare – idag är vi 10,5 miljoner. Vi har gått från att 18% är så engagerade i landets framtid att de väljer att bli medlemmar i ett politiskt parti, till att inte ens 3% är det.
Vad säger de siffrorna egentligen? Jag vet inte riktigt, jag har själv aldrig varit medlem i ett politiskt parti (eftersom det alltid känts lite fel med tanke på att jag är journalist) – och det går ju utmärkt att både rösta och engagera sig i opinionsbildning ändå förstås. Men jag tror att statistiken betyder NÅNTING. Det är kanske ett tecken på att vi som folk inte längre tror att vi kan påverka samhällsutvecklingen i särskilt stor utsträckning? Eller har det med att vi numera skiljer mer på oss själva och samhället, att det är vi mot samhället snarare än att vi är samhället?
Jag vet som sagt inte, men jag tror det finns något viktigt att ta fasta på i den här utvecklingen – inte minst med tanke på att mer än någonsin står på spel just nu. Vi behöver engagerade medborgare som å ena sidan visar våra politiker att vi backar dem i att fatta de beslut som krävs nu, och å andra sidan säger ifrån när politiken inte tar sitt ansvar.
Vi behöver också verkligen höra en mångfald av röster, så att vi inte skapar nya problem i omställningen. Landsbygdsbon måste få komma till tals. Storstadsbon också. Liksom bonden, den gröna entreprenören, forskaren och den lågavlönade, ensamstående föräldern.
Och tonåringen. Som ska leva länge, länge med de beslut som fattas. Men som kanske inte ännu har rösträtt.
Där någonstans, i den orättvisan, föddes idén om världens första elevborgarråd för klimatet. Och idag gick vi (nästan) i mål! Jag och Emma har jobbat så intensivt med att förverkliga den här idén ända sedan i höstas, och under våren har barn och unga på Karlstads kommuns alla kommunala förskolor och skolor fått skicka in förslag kring hur Karlstad ska minska sina utsläpp och göra en rättvis omställning.
Vi fick in 967 förslag! Och idag fick 45 elever som representerade sina skolor workshoppa vidare med förslagen för att välja ut de 50 bästa och vässa dem ytterligare. Den 26 april ska elever få lämna över förslagen till Karlstads kommuns kommunstyrelseordförande Linda Larsson på Värmlands miljö- och klimatdag och den 17 maj tas förslagen upp i barn- och ungdomsnämnden som i sin tur skickar dem vidare till de nämnder och bolag som berörs.
Och kanske, kanske blir något eller några förslag verklighet. Kanske får barnen se att det går att påverka platsen de bor på, framtiden som väntar. Till och med om man inte ens är myndig än.
Jag vet inte alls om elevborgarråd är rätt väg för att vända utvecklingen så att fler svenskar engagerar sig politiskt igen. Men jag tänker att det inte kan skada?
Och framför allt tänker jag att idag fick jag höra ett helt gäng barn sitta omgivna av vuxna – journalister, kommunala tjänstemän, lärare och miljöexperter – och säga vad DE tyckte att kommunen borde göra. Med de vuxnas fulla uppmärksamhet. Utan att bli avbrutna, avfärdade eller överröstade.
Jag tänker att det är värt något. Jag tycker att alla barn borde få känna den känslan, av att vara viktiga. Respekterade.
Och att ett av de 50 förslagen handlar om att införa permanenta elev-/medborgarråd visar att vi idag var något på spåren. Jag är så himla glad över att ha få varit en del av detta mäktiga.
Nedanstående citat är hämtade från några av de 967 förslagen som skickades in:
Det betyder mycket för oss att ni lyssnar på oss elever och att förslagen är på riktigt.
Tack för att vi får komma på ett förslag och bli historiska!
Vi hoppas vi får igenom våra förslag och att det ska bli ett bättre klimat i framtiden.
Jag hoppas att fler städer börjar med Elevborgarråd och till sist kanske hela Sverige börjar och efter det kanske flera grannländer. Till slut kommer väldigt många länder hålla på och då kommer det ju att bli bättre.
PS! På måndag kommer två av eleverna att vara med i TV4 Nyhetsmorgon, om ni vill höra mer om det här. Och här finns ett inslag i Svt också!
Och! Alla kommuner som vill gå i Karlstads fotspår och ”copy with pride” – hör av er.