Visst är det lite tryggt att följa någon annan, och slippa ta de största riskerna själv. Men – om alla tänker så, då sker ju ingen utveckling alls. Vi behöver pionjärer, vi behöver mod, vi behöver människor, kommuner, företag och nationer som tänker ”om inte jag/vi, så vem?” och tar det där klivet ut på outforskad mark.
Kanske blir det inte helt perfekt direkt, men här gäller verkligen det gamla talesättet friskt vågat, hälften vunnet. Inte minst när det gäller hållbarhet. För genom att testa nya idéer så förskjuts ramarna för vad vi människor tror är möjligt, och det blir otroligt mycket lättare att få fler att gå åt samma håll. Vi styrs ju även av normer, och det pionjärerna gör är att visa att de kan förskjutas. Plötsligt poppar solceller och elbilar upp runt om i kvarteret, plötsligt blir det självklart att gå på fest i lånad klänning, plötsligt vänder allt fler lunchrestauranger på menyn och sätter vegorätterna i topp. För att någon går före!

Ett avsnitt om att GÅ FÖRST – vara en pionjär, bana väg, släppa sargen och gå i bräschen. Alla foton: Maria Soxbo
Precis det här pratar vi om i säsongens första avsnitt av Plan B-podden! Det har fått namnet Bra, bättre, FÖRST och handlar om just det – att gå först. Det finns massor av sätt att göra det på, det kan både handla om att testa helt ny och revolutionerande teknologi och innovation, men också om att exempelvis vara först med att gå tillbaka till en metod eller teknik som funkar förr men som inte längre används. Att återupptäcka något! Det kan också handla om att vara först med att stifta nya och kanske obekväma lagar, eller vara först med att skapa nya möjligheter till delaktighet genom att våga släppa in fler röster.

Låt oss skåla för att gå först! I vatten förstås, för att hylla receptet som hållit i generationer – knäckebröd av rågbröd, salt, jäst och vatten.
Vi människor gillar ju nyhetens behag, och det finns väldigt mycket att vinna på att våga gå före. Vår samarbetspartner i det här avsnittet, Leksands Knäckebröd, firar exempelvis hela 10 år som fossilfria i år – det är inte många bagerier som kan stoltsera med att ha varit så tidigt ute! Och det här är viktigt, för vilket bageri vill vara fossilberoende 2023 när andra redan ställt om för ett helt decennium sen?
Samtidigt är Leksands Knäckebröd en föregångare när det gäller både innovationer och miljötänk, det här med att hushålla med resurser och tänka smart har liksom runnit i det här familjeföretagets gener ända sedan starten – sex generationer tillbaka! Som ett exempel började man redan 1956 ta vara på spillvärmen från ugnarna för att värma bageriet. Så smart och bra, och att Leksans Knäckebröd visar att det går gör det ju mycket lättare för andra företag att följa efter. Lösningarna finns!

På varje knäckepaket från Leksands Knäckebröd står en klimatdeklaration som räknar in hela produktionskedjan. Den här sorten släpper ut 0,43 kilo koldioxid per paket.
Allt detta smarta är också något som vi knäckebrödskonsumenter får ta del av, eftersom alla produkter är klimatberäknade med hela produktionskedjan inbakad i uträkningen – en annan sak Leksands Knäckebröd var tidiga med. Jag älskar mixen som finns i det här företaget. Å ena sidan traditioner och anrika recept utan konstiga tillsatser och samarbeten med lokala bönder, något som var hållbart för sex generationer sen och som är hållbart idag. Å andra sidan smarta innovationer för att sänka utsläppen, och en vilja att ständigt gå före och förbättra sig ännu mer i takt med utvecklingen. Och det här berättar Leksands Knäckebröds Annika Sund (som också hör till familjen som startade företaget) mer om i podden. (Den som följt podden länge kanske också minns att detta är en samarbetspartnerfavorit i repris – för ganska precis två år sedan gjorde vi avsnittet Bygd, beredskap & banbrytande mat tillsammans!)
I avsnittet kan ni också höra en riktig favorit – Greenpeaces briljante kreativa chef Gustav Martner. Han är en gammal reklamare som tidigare jobbat med allt från spritreklam till flygbolag, men som sedan bytte sida och nu öser in all sin erfarenhet och sina kunskaper i kampen för klimat- och miljö istället. Han berättar så mycket intressant i podden, och ger också det här med att flytta ramarna för vad vi tycker är möjligt ett namn – Overton Window.

Någon som inte längre är först med trender, men älskar hållbarhetspionjärer!
Och så klart – jag och Emma snackar förstås också loss på temat ”Först”. Två utvilade och nyladdade poddare innebär att det här avsnittet präglas av överskottsenergi och eventuellt ett visst storhetsvansinne, men det bjuder vi på!
Hoppas ni ska tycka om avsnittet, och har ni fler exempel på pionjärer – oavsett om det är individer, företag, kommuner eller något helt annat – tipsa gärna!