En liten paus i svepproduktionen på grund av höstlov och jobb med Årets medvetna julklapp, och OJ vad det hann hända mycket under tiden. Mycket är old news nu, så jag har plockat ut det viktigaste.
COP29 – fossillobby och dödläge
Akut läge i förhandlingarna. FN:s klimatmöte i Baku i Azerbajdzjan pågår, och förutom att värdlandets president kallar olja ”en gåva från Gud” så är det som vanligt kickoff för fossillobbyn i samma lokaler. 1 773 fossillobbyister har fått ackreditering, vilket är långt fler än de tio mest klimatkrisutsatta nationerna har på plats tillsammans. Det är onekligen lite som att bjuda in tobaksbolagen att tycka till under en cancerkonferens.
Det är också dödläge i pengadiskussionerna. Den stora frågan under COP29 är klimatfinansiering, där utvecklingsländerna kräver 1300 miljarder dollar för att kunna sänka sina egna utsläpp och klimatanpassa sina samhällen för att trygga sina medborgares framtid. På andra sidan förhandlingsbordet sitter rika länder (inkl Sverige) som anser att summan är för hög, men också att fler länder måste bidra – framför allt Kina och gulfstaterna (som listas som utvecklingsländer i FN:s klimatkonvention från 1992 och därför är på mottagarsidan snarare än givarsidan).
Där finns det sannerligen en poäng eftersom framför allt Kinas ekonomi vuxit enormt under 2000-talet, men det rimliga är förstås att göra både och. Att ta ansvar och betala, samtidigt som man sätter press på Kina med flera.
Två intressanta grejer från COP29:
- Storbritanniens nya klimatlöfte. Den nya premiärministern Kier Starmer lovar 81% (!) lägre utsläpp till 2035 jämfört med 1990, ett riktigt ambitiöst löfte som sätter press på på andra nationer. Och EU förstås, som Storbritannien inte längre är en del av. Sen blir det ju intressant att se om målet verkligen nås också – här krävs rätt mycket action.
- Överraskande nog tycker fossilgiganten Exxons vd Darren Wood inte att Trump ska lämna Parisavtalet eller att nya presidentens löften om att utöka olje- och gasproduktionen är rätt väg att gå. Det beror dock inte på att Exxon tänker bli fossilfria tyvärr, tvärtom – men positivt ändå att inte ens oljebolagen tycker att Trump är toppen.
Och så kan vi konstatera att världens koldioxidutsläpp slagit nya rekord under 2024. Toppen, verkligen.
Regeringen anmäld för bristande klimatpolitik
Naturskyddsföreningen och Miljöjuristerna har fått nog. Regeringens bristande klimatpolitik gör att Sverige riskerar att missa EU:s klimatmål, vilket de nu anmäls till EU-kommissionen för. Målet med anmälan är att få kommissionen att granska regeringens energi- och klimatplan – och om kommissionen håller med om att de bryter mot EU:s lagstiftning riskerar Sverige böter.
Även Tyskland, Irland, Frankrike och Italien har anmälts till EU-kommissionen av lokala miljöorganisationer. Heja, säger jag!
Plastpåseskatten avskaffad
Omdiskuterad skatt väck. 1 november avskaffades plastpåseskatten (som intressant nog var ett förslag från regeringspartiet Liberalerna från början). Skatten infördes 2020 som ett sätt att nå EU-målet om minskad förbrukning av plastkassar. Och det funkade strålande. 2017 köpte vi 83 kassar per person och år, enligt Naturvårdsverket, och 2023 var vi nere i 17 kassar.
Så varför tas den bort? Regeringen tycker att den är onödig eftersom vi nu ligger långt under EU-målet (om 40 kassar per person och år) och att vi borde klara att nå det utan skatt. Dessutom tycker man att den innebär ”administrativa kostnader”, och att den ”kan leda till ökad konsumtion av andra alternativ”. Något tydligt alternativ verkar man däremot inte vara intresserad av att presentera. Och bland andra Håll Sverige Rent varnar nu för att nedskräpningen kommer att öka igen.
Så är skatten bara symbolpolitik? Nja, den fick ju effekt – konsumtionen av kassar minskade dramatiskt, och en forskare på KTH har dessutom räknat ut att hushållen sparade i snitt ca 50 kr/år på skatten eftersom vi återanvände kassar för att slippa köpa nya. (Många intressanta fakta i Björn Hedins blogginlägg om detta!)
Jag tycker att Maria Wolrath Söderberg beskriver det bra i sitt Linkedin-inlägg:
”Symbolhandling” brukar användas som ett skällsord – för något man gör för att pleasa någon, men som egentligen inte är effektivt. Men den som tänker så har fel – symbolhandlingar är mycket viktiga, de är statements som positionerar och sätter normer. Och de är ofta effektiva. När plastpåseskatten infördes så kallades det en symbolhandling, om det var det så var den synnerligen effektiv. Den har nämligen fungerat. Användningen av plastbärpåsar har minskat med 75% enligt naturvårdsverket. De har inte ersatts av tunna plastbärpåsar, för även de har minskat dramatiskt under samma tid. Antalet tunna soppåsar som köps har visserligen ökat något men det har inneburit en marginellt ökad plastanvändning på den fronten. Med all sannolikhet har plastpåseskatten dessutom ändrat våra normer. Nu känns det knäppt, slarvigt och miljöovänligt att missa att ta med sig kassar till butiken.
Intressantaste tanken kring den slopade skatten är denna: Om alla företag behöll det högre priset på kassarna även efter slopad skatt, och istället skänkte mellanskillnaden till klimat- och miljöorganisationer – då hade det kunnat bli en bra grej för klimatet! Apoteket Hjärtat gör precis detta, mellanskillnaden går till WWF – heja!
Veckans 3 snabba nyheter
- Potential i litet vegosteg. En ny internationell forskningsstudie visar att om den rika delen av världen gick över till att äta vego en enda dag i veckan skulle utsläppen kunna sänkas kraftigt. Det baserar sig på en tanke om att en minskning av nötköttskonsumtion på 13% skulle frigöra en massa mark att plantera skog på, vilket skulle kunna binda 125 miljarder ton CO2 (det är alltså lika mycket som tre års globala utsläpp!). Så istället för att odla mat till djur som sen ska bli mat till oss skulle man kunna återställa mark till kolsänkor, helt enkelt. Jag är ju för att snarare se köttkosten som undantaget och vegokosten som norm/vardag, men om en dag i veckan skulle ju onekligen fler gå med på – så let’s try it, tänker jag! (Och så blir jag sugen på ransonering …)
- Ny rapport från Naturskyddsföreningen. Idag släpptes Naturskyddsföreningens nya rapport Rättvis klimatomställning i praktiken. Till den lanserar de också 27 förslag till klimat- och miljöministern, som skulle underlätta för en rättvis klimatomställning. Exempelvis inkomstprövat transportbidrag och elstöd, och satsningar på kollektivtrafiken. Kan man hoppas att en massa riksdagsledamöter kopierar loss från rapporten?
- Flykt från X. Allt fler verkar lämna gamla Twitter, alltså X, nu när det visar sig att Elon Musk blivit Trumps maskot. Bland annat lämnar The Guardian plattformen, vilket går helt i linje med deras beundransvärda inställning till klimatfrågan. Så vart tar alla vägen? Främst till Threads och Bluesky, vad det verkar.
Dyker ni på intressanta blogginlägg, artiklar och nyheter som skulle passa i Hållbara svepet ibland? Tipsa mig gärna!
Tips: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/har-kommer-det-bli-permanent-gagata-i-linkopings-innerstad
Tack, kul!