Innan 2018 var jag en rätt ovan tågresenär. Under min uppväxt åkte jag mest långfärdsbuss längs norrlandskusten för släktbesöken, och i princip alla semestrar med familjen tillbringades i Sverige (där vi åkte bil). Sen blev jag vuxen och började resa utomlands, och utan några klimatglasögon på rättade jag snabbt in mig i flygnormen utan större eftertanke.

Jag och Emma på väg till Lübeck i höstas.
Men så 2018 trillade klimatpolletten ner för mig på allvar, och då kändes det plötsligt helt orimligt att flyga (det gör det fortfarande). Jag började flänga Sverige runt med tåg för att föreläsa på olika orter och fick tågvana på riktigt, och i takt med att mina barn blev lite äldre började utlandsresor via rälsen också att locka. Vi åkte till Berlin 2022 (läs om detta här), och i höstas även till London (läs om detta här). Och med Emma har jag ju dessutom rälsat till Tyskland (Bremen/Bremerhaven samt Lübeck/Travemünde) två gånger till.

Det går utmärkt att åka på solsemester med tåg också! Eller vad sägs om den här stranden i Travemünde? Min nästa tågdröm är Italien!
Det tar lite tid att vänja sig vid bokningssystem, Interrailpass och hur man ska beräkna tidsåtgången, men nu när jag känner mig varm i kläderna älskar jag tågresandet! Så frågan är – hur gör vi detta självklart för så pass många att flygnorm ändras till tågnorm?

Eveline Haugaard under ett av sina äventyr. Foto: @therailplanner
Det ville jag och Emma spåna loss kring, och vi tog hjälp av Eveline Haugaard, ”tågfluencern” bakom det snabbväxande Instagramkontot @therailvoyage. (Vilket för övrigt är ett sylvasst följtips, för jäklar vad ressugen man blir!)

Perfekt avsnitt att lyssna på innan du tar tag i semesterplaneringen!
Det blev ett poddavsnitt förstås, som ni mer än gärna får lyssna på, dela vidare (kanske till tågskeptiker?) och tycka till om!
Vad tror ni krävs för att tåget ska bli norm?

Det 7:e avsnittet av Soxbo & Sundh är ute nu!
https://www.sverigesradio.se/artikel/allt-fler-tagluffar-hogt-tryck-i-sommar