Slut på sommaruppehåll, svepet är tillbaka! Detta är förstås bara en bråkdel av allt som hänt sen sist, men jag valde ut ett antal saker som jag tycker är värt att uppmärksamma helt enkelt.
Fast fashion-berget i Chiles öken … har brunnit upp
Modemisslyckandet blir miljökatastrof. På senare år har ett enormt sopberg bestående av oanvända fast fashion-kläder i Atacama-öknen i Chile uppmärksammats på olika håll (jag skrev bland annat om det i mitt stora inlägg om fast fashion). I lilla klippet ovan kan ni se hur det sett ut, och det rör sig uppskattningsvis om någonstans mellan 40 000 och 60 000 ton kläder.
Nu har det enorma klädberget ersatts av giftig aska istället, enligt bland annat Re/Make och Atmos. Jag lyckas faktiskt inte hitta så mycket mediabevakning kring detta, och det verkar oklart om branden var anlagd eller uppstått naturligt – men att tiotusentals ton kläder bestående framför allt av polyester gått upp i rök är förstås en miljökatastrof. Kläderna som alltså producerats med stora utsläpp och miljökonsekvenser tillverkades först helt i onödan (eftersom ingen ens burit dem) och har nu resulterat i nya utsläpp och miljöskador när de brunnit upp. Hurra?
Klädberget i Chile var dock inte världens enda. I bland annat Ghana sker motsvarande dumpning.
Veckans 3 SoMe-tips
Ny säsong, nya trender, nya köp? Näää, vi kan bättre än så. En garderob kan förnyas på fler sätt än nykonsumtion, som att till exempel väcka liv i gamla favoriter genom att laga, fläckbehandla och stryka.
1. Om en dag vigd åt klädvård. Underbara Clara har skrivit ett superinspirerande och matigt blogginlägg om hur hon tagit tag i sin garderob på allvar. Allt från fläckbehandlingstips och lagningsstund med ljudbok i hammocken till förvaringsknep och att prova ut nya outfitkombinationer med hjälp av syrran att spara i mobilen till fantasilösa dagar. Exemplariskt inspirationsinlägg som genast fick mig sugen på att göra detsamma.
2. Om att väcka nytt liv i cederträringar. @rebecca.beige har också haft klädvårdsdag, och bland annat piggat upp sina cederträringar så att de ska bli effektiva igen mot skadedjur. Så smart, detta kände jag inte till!
3. Om att värna om inspiratörerna. Sen vill jag också tipsa om @fairfashionistafilippa och detta mycket träffsäkra inlägg om att vi inte får glömma att dra vårt strå till stacken för att alla omställningsinspiratörer i bloggsfären (som Clara, Rebecca och Filippa själv) ska kunna och orka fortsätta. Likea, kommentera och dela greenfluencers inlägg, så att de når ut – det är det bästa sättet att bidra till att en greenfluencer (som inte kan tjäna stora pengar på att tipsa om produkter genom köplänkar) ska kunna fortsätta!
Sommaren & extremvädret
Rekordvärme, torka och översvämningar. Återigen har extremväder präglat sommaren, and not in a good way. Detta är ingen rolig läsning, men läs gärna ändå – det känns viktigt att vi har koll på vad som sker utanför Sveriges relativt trygga bubbla. I Frankrike har rekordtorkan utlöst ett krisläge, dricksvattnet är slut i 100 (!) av landets kommuner och Italien upplever den värsta torkan på 70 år. The Guardian har samlat ihop bilder från stora delar av Europa för att visa upp hur torkan påverkat – missa inte det. Expressen uppger också att 45% av Europa är för torrt just nu.
I vissa delar av USA är det än värre – den värsta torkan på uppemot 1200 (!) år pågår och hotar de stora vattenreservoarerna. Samtidigt brinner Europa, stora skogsbränder har drabbat Grekland, Portugal, Spanien, Frankrike och Storbritannien – totalt 273% fler bränder än ett genomsnittligt år. I Spanien har exempelvis över 360 bränder har ödelagt 233 000 hektar mark under 2022 och nu under sommaren har tusentals människor fått evakueras.
På andra ställen i världen är det tvärtom för mycket vatten som är problemet. Minst 549 människor dog under juli månad i Pakistan när kraftiga regn orsakade översvämningar. I delstaten Kentucky i USA har 37 människor omkommit av liknande häftiga översvämningar.
I Storbritannien slogs värmerekord, den varmaste dagen någonsin inträffade i juli med 40,3° (på flygplatsen Heathrow, ironiskt nog – medan en annan Londonflygplats tvingades stänga eftersom landningsbanan smälte). Japans nya värmerekord är nästan identiskt, 40,2°. I Sverige var vi också snubblande nära att nå all time high. Den 21 juli var det hisnande 37,2° i småländska Målilla – den varmaste dagen sedan 1947 och bara en knapp grad från rekordet. Och i Schweiz och Alperna leder rekordtemperaturer till att glaciärerna smälter och ett flygplansvrak från 1960-talet och kroppar från bergsbestigare som dött troligtvis på 1970- och 1980-talet har tinat fram.
Som sagt – ingen rolig läsning. Men det är sånt här vi måste ha i bakhuvudet exempelvis inför valet. Vilka politiker kan vi lita på för att vända detta?
Veckans 3 läs-tips!
Texter värda att sprida. En rad bra texter har cirkulerat i sommar, vissa av dem har ni säkert redan läst. Men de är så värda att spridas att jag ville samla dem här också.
”Är Sverige så litet att vi inte kan göra skillnad för klimatet?” Kristofer Ahlström låter experter granska argumenten att det inte spelar någon roll vad vi gör i Sverige, och resultatet är glasklart. Perfekt text att spara och länka till nästa gång någon klimatförnekare säger ”Men Kina då?”.
”Samvetet och omdömet kan rädda oss från klimatkrisens fällor”. Filosofen Jonna Bornemark nystar i våra ihåliga resonemang och politikernas avfärdande vaggvisor om att ”Klimatet är inget ni medborgare ska behöva bry era små söta huvuden med”. Skarpt, smart och sant – läsvärt!
”Vi är som alkoholister – bara en flygresa till”. Rebecka Åhlund sätter fingret på samtidsskavet och strutsandet, på ett sätt som är lätt att relatera till.
Jag vill också tipsa om Aftonbladets debattserie #viktigasteklimatrösterna – där forskare och unga samsas om utrymmet. Bra satsning!
Veckans 6 snabba nyheter
1. Tågresenärer får festivalrabatt. I många sammanhang finns ett ambitiöst hållbarhetsarbete på plats – men kundernas/besökarnas resa dit och hem räknas sällan in. (Hej ekohotell som lockar svenskar med flyg till andra sidan planeten …) Därför vill jag gärna lyfta festivalerna Way Out West i Göteborg och Big Slap i Malmö som båda samarbetar med SJ och erbjuder olika rabatter och förmåner till festivalbesökare som tar tåget till festivalerna. Incitament att tänka till och en genomtänkt helhet – heja! På Way Out West arrangeras dessutom klimatmötet Greentopia för evenemangsbranschen. Och apropå event så rullar nya Climate Live-konserter igång nu, i Malmö, Linköping och Göteborg!
2. … men artisterna flyger loss. I sommar har det uppmärksammats vilka artister som flyger mest privatjet. ”Vann” (ehum) gjorde Taylor Swift, som klockade in på 15 dygn i luften och totala utsläpp på över 8290 ton (1 184,8 gånger mer än genomsnittspersonen i världen släpper ut per år). Swifts stab slår ifrån sig och hävdar att planet lånas ut regelbundet, dvs att det inte är Taylor själv som flugit upp 8000 årsbudgetar av koldioxid. Kanske hade varit mer smakfullt att pudla ändå? Här är källan till listan.
3. USA röstar igenom klimatplan. Biden har, med nöd och näppe, fått igenom sin klimatplan hos senaten. Det blev en nedbantad version, men är ändå den mest ambitiösa miljösatsningen i USAs historia. Planen heter Inflation Reduction Act, och är långt ifrån Bidens löften under valrörelsen – men ändå steg i rätt riktning. Läs mer om klimatplanen hos Supermiljöbloggen, men också ett par intressanta texter hos The Guardian om varför oljeindustrin är nöjda (!) med planen, och varför miljörörelsen är rädd att klimatplanen gör mer skada än nytta.
4. Fossilgas är ”hållbart” enligt EU. Mitt i sommaren röstades det i EU-parlamentet om EU-kommissionens kritiserade förslag om att klassa fossilgas och kärnkraft som hållbara investeringar. Förslaget gick igenom, och om EU-kvarnarna får mala ostört träder den nya taxonomin i kraft 1 januari nästa år. Greenpeace har dock redan meddelat att de tänker överklaga, så helt spikat är det inte. Nina Wormbs har skrivit en träffsäker text om denna galenskap.
5. Nytt klimatindex låter svenska folket ranka bolag. Kantar Sifo har presenterat ett helt nytt klimatindex där svenska folket fått peka ut bolag som bäst bidrar till ett hållbart samhälle med minskade utsläpp. Toppositionerna togs av Northvolt, Systembolaget och Godel, medan H&M, Rusta och Nordea hamnade i botten. Som vanligt är det viktigt att påpeka att undersökningen bara visar vilka företag svenska folket uppfattar som hållbara, inte hur hållbara de faktiskt är. Men det intressanta i undersökningen är också att en majoritet av de som svarade uppgav att de faktiskt inte kunde bedöma hur hållbara företagen är. Och DÄR ligger väl den stora nyheten i detta.
6. Nya miljölagar trädde i kraft i sommar. Inte pinfärsk nyhet längre, men lagar träder ju ofta i kraft antingen vid årsskiftet eller 1 juli – så även i år. Några av årets nya lagar rörde miljö och klimat, bland annat sänktes momsen på reparation av skor, cyklar, lädervaror, kläder och hushållslinne från 12 till 6 procent – dags att gå till skräddare och skomakare alltså! Utvinning av kol, olja och naturgas är numera förbjudet och Sjätte AP-fonden har fått skärpta hållbarhetsmål, bland annat. Alla nya lagar finns här, och Aktuell hållbarhet har sammanfattat dem.
Och slutligen sommarpratare
Miljöröster. Jag ligger efter med sommarpratarna, lyssnade flitigt i början av sommaren men hann sedan inte riktigt hålla takten (som vanligt). Men de går ju att lyssna till även i höst så klart! Sverker Sörlins prat om visionen av det fossilfria välfärdslandet Sverige har jag däremot hört och rekommenderar varmt. Näst på tur är helt klart Elin Röös om hur vi ska föda en växande befolkning utan att förstöra planeten. Har ni hört några fler sommarprat med hållbarhetsvinkel?
Dyker ni på intressanta blogginlägg, artiklar och nyheter som skulle passa i Hållbara svepet ibland? Tipsa mig gärna!