Äntligen kan jag berätta om något jag jobbat med länge! För idag, prick nu, går kampanjen #StoppaGreenwashingenNU live!

Alla kampanjbilder: #StoppaGreenwashingenNU (fria att dela vidare om kampanjen nämns och taggas). Grafisk form: Tone Knibestöl
Ni som följer mig ett tag vet ju att greenwashing är en riktig källa till frustration för mig. Jag föreläser för företag om hur och varför de ska undvika det, och jag har bloggat om greenwashing många gånger vid det här laget. Men – i takt med att vi konsumenter blir allt mer målsökande efter bättre produkter så blir också många företag allt fräckare och mer vårdslösa i sina reklambudskap. Och ju mer vilseledande reklamen blir, desto svårare blir det för oss att ställa om. För vem ska vi lita på, när alla pratar om hur ”hållbara” de är?

Vissa saker ser hållbara ut vid första anblick, men om man granskar lite mer noggrant så …
Och nej, det är inte tillåtet att greenwasha förstås. Marknadsföringslagen är glasklar. Problemet är bara att tillsynen är dålig och konsekvenserna av att bli påkommen med att bryta mot lagen inte är särskilt kännbara. Så mängder av företag chansar, bryter mot lagen och greenwashar för att sälja mer till oss hållbarhetstörstande konsumenter. GAH! Lägg därtill de företag som inte vill ont, men som saknar kunskap om vad de får och inte får säga och förvirringen är total.
Den här frustrationen ledde till att jag slog mig ihop med min vanliga parhäst Emma, Isabelle McAllister och Anna Branten som driver intressanta podden Förnyarna och Yrsa Lindberg som ligger bakom utmärkta kontot @greenwashingisverige.

Vad döljer sig bakom de fina orden och de gröna bilderna?
Tillsammans tog vi fram den här kampanjen med målet att dels lyfta frågan om greenwashing, dels skapa ett upprop där alla som faktiskt är villiga att följa lagen och vill lova sina kunder att inte vilseleda kan signa upp sig – och visa omvärlden att de går att lita på. En lista över företag som följer lagen, alltså. Den borde ju innehålla alla företag kan man tycka. Vi får väl se hur många vi får ihop, och vilka som saknas till slut …

Foto: Maria Soxbo
Förutom sajten, hashtaggen och uppropet släpps idag också en debattartikel och ett bonusavsnitt av Plan B-podden om just greenwashing, där jag och Emma intervjuar Yrsa Lindberg för att reda ut vad som gäller. Allt för att du som konsument ska få så mycket på fötterna du kan – och kunna se igenom och protestera mot greenwashingen.
Och. Det här leder också till en lite lurig bit för mig personligen. För som influencer lyder även jag under marknadsföringslagen förstås, när jag gör reklamsamarbeten i mina kanaler. Jag får inte säga att något är ”hållbart” utan att förklara hur – något jag säkerligen gjort mig skyldig till tidigare, men nu förstås är mer vaksam kring.
Men – då kommer kruxet. För jag har ju Hållbara listan! Den är alltså inte döpt för att företagen på listan är hållbara (få företag är ju det fullt ut ännu), utan för att de erbjuder verktyg för att vi ska kunna leva hållbart. Men jag inser ju förstås att det kan misstolkas.
Så! Jag tänkte helt enkelt höra med er vad ni tycker? Rimmar namnet med tanken bakom den, eller borde listan få ett nytt namn för att inte av misstag vilseleda er som använder den? Och vad ska den i så fall heta? Hjälp mig gärna med namnförslag, om ni tycker att den borde döpas om!
Och gå gärna in på vår kampanjsajt StoppaGreenwashingen.nu och lär er mer om greenwashing. Kolla hur man anmäler företag som går över gränsen, och förstås – kolla om dina favoritföretag och favoritinfluencers är med på listorna! Än är ju kampanjen väldigt ny, så är de inte med är det förmodligen för att de inte nåtts av uppropet ännu. Men då kan du göra en insats genom att tipsa dem! Vi vill ju att ALLA ska skriva på.