Okej, här ska erkännas att jag tyvärr glömt bort att föra bok över mina klimatgärningar … Jag utför dem – en fördel med att jobba ideellt med klimatfrågor, att det liksom ingår i vardagen – men de senaste månaderna har jag haft så mycket att göra att det här med att hålla koll på dem helt föll ur huvudet.
Men, även om jag inte får ner prick varenda grej, så tänker jag att det kan vara intressant att sammanfatta åtminstone en del av vad jag gjort den sista tiden. Kanske kan det inspirera någon?
(Undrar du vad jag snackar om? Jo, i nyårsavsnittet av Plan B-podden bestämde vi oss för att göra något för samhällsförändring varje dag under hela 2021.)

Vad gör du som ger ringar på vattnet? Foto: Linus Nylund/Unsplash
Under februari & mars har jag bland annat:
1. Medverkat i fyra lunchsnack med hållbarhetsfokus om Influencers, samtiden & framtiden på Club House tillsammans med Isabelle, Emma, Frida och Anna.
2. Backat projekt Aurora där svenska ungdomar stämmer staten för bristande klimatpolitik. Bland annat har jag intervjuat en av frontfigurerna, Anton – läs mer här.
3. Uppmärksammat den klimatkorkade semlan genom ett samarbete med matsvinnsappen Too Good To Go och ett bonuspoddavsnitt, samt spridit hashtaggen #räddasemlan för att minska svinnet.
4. Agerat opinion genom kommentarer på artiklar kring den omdebatterade frågan om Tvärförbindelse Södertörn (som ska gå genom ett naturreservat i min kommun), där det beräknas att 45 000 extra bilar kommer att köra om det blir av. (Huuuur går det ihop med klimatmålen?)
5. Skrivit ett mail till Trafikverket om samma Tvärförbindelse eftersom det fanns möjlighet för allmänheten att tycka till om granskningshandlingarna (som bland annat visar på negativa konsekvenser på såväl natur som människors hälsa om vägen byggs) och uppmana alla följare att göra detsamma.
6. Agerat bollplank till ett relativt nystartat blomsterföretag genom att sitta som hållbarhetsexpert i en panel som ger feedback till startups i en inkubator. Så roligt!
7. Mailat för andra gången till ett färgföretag (hej Caparol!) som gång på gång skickar ut pressreleaser där färgen beskrivs som ”hållbar” utan att definiera på vilket sätt den är det. (Fick ett ”Tack för ditt mail. Jag tar till mig dina synpunkter. Ha en trevlig kväll.” som svar.)
8. Gästspelat med Emma Sundh på ett digitalt medlemsmöte som lokalklubben Klimatklubben Eskilstuna höll i, för att berätta lite om vad vi i ”stora” klubben gör och tänker.
9. Lyssnat på ett seminarium från IVL om textiliers klimatpåverkan för att lära mig mer och kunna skriva bättre blogginlägg om textilier i framtiden.
10. Uppmärksammat hur klimatet är en jämställdhetsfråga vid Internationella kvinnodagen genom dubbla poddavsnitt och blogginlägg.
11. Shoppat begagnade födelsedagspresenter till mina barn.
12. Producerat ett helt gäng hållbara svep här i bloggen där alla ni som läser får bättre koll på vad som händer inom hållbarhetsområdet.
13. Jobbat aktivt på att minska matsvinnet här hemma, genom att hitta användning för så många slattar jag kunnat, och …
14. … pratat massor med barnen om varför vi inte ska slänga mat.
15. Haft möte med en riksdagsledamot som lagt ett förslag om att motverka falska miljöpåståenden i reklam (alltså greenwashing), för att höra vad hon tror krävs för att komma tillrätta med problemet.
16. Lyft hur ohållbara normer som styr Alla hjärtans dag och tipsat om ett mer hållbart firande.
17. Fick sug efter att åka längdskidor och kirrade all utrustning via begagnatgrupper på facebook. Det sista – stavarna – gick jag nästan bet på, men när jag efterlyste stavar i min lokalgrupp fick jag ärva ett par helt gratis av trevlig lokalbo som inte använde sina. Älskar sånt! Och kul att åka skidor var det också!
18. Uppgraderade vår luftvärmepump så vi kan styra uppvärmningen bättre i vårt knasiga hus, vilket förhoppningsvis ska göra att vi kan sänka energiåtgången.
19. Plockat skräp på en promenad och lyft på instagram att det alltid är en liten grej vi kan göra tillsammans för renare miljö.
19. Firat att jag hamnade på plats 25 på Aktuell hållbarhets årliga rankning av 101 hållbarhetsmäktigaste i Sverige och att Klimatklubben hamnade på plats 41 på tidningen RUMs maktlista!
20. Möjliggjort för mina instagramföljare att sno mitt medborgarförslag om förbud för tomgångskörning utanför kommunens skolor och förskolor så att det kan föreslås i fler kommuner (och idén i sig snodde jag av Emma!).
21. Haft samverkansmöte med en annan miljöorganisation för att se vad vi kan hitta på kring kommuners klimatarbete.
22. Snackat rensning, secondhand och klimatnytta med Martina Thun i Rix FM.
23. Skrivit på en handfull namninsamlingar kring allt från att stoppa köpcenter till att återställa europeiska naturområden.
24. Föreläst om klimatfrågan i två webinar, en gång själv och en gång med Emma – båda med utgångspunkt i boken Gör skillnad: Från klimatångest till handlingskraft.
25. Agerat programledare med Emma på Uppsala klimatveckas finalsändning, där vi intervjuat allt från forskare till kommunalråd.
26. Lyft begagnatmarknaden i ett poddavsnitt av Plan B-podden, och i tillhörande blogginlägg.
27. Skapat kampanjen #StoppaGreenwashingenNU för att få stopp på den eskalerande greenwashingen samt bloggat och poddat om ämnet och …
28. … när vi ändå höll på startade vi som ligger bakom kampanjen ett nytt nätverk, GODI – Gang of Disruptive Ideas, för att kunna jobba ännu mer effektivt med samhällsförändring.
Och nu vill jag supergärna bli inspirerad av er! Berätta om något ni gjort för klimatet den senaste månaden?
Så bra jobbat Maria! Icke att förglömma – alla de du dagligen via bloggen (kanske nämnde du det och jag missade) inspirerar till hållbara gärningar som i sin tur inspirerar andra osv. Ringar på vattnet! Clubhouse – ej lyssnat ännu (svårt med schemalagda lunchpauser när man jobbar inom vården), men jag hade varit så tacksam om du kan framföra till din grupp där, inkl bla Frida som jag också följer, att kan ni inte ta upp alla samarbeten influencers har med varumärken ”köp detta, ange mig som kod och få xx% rabatt”, ”nu renoverar jag ett (mer el mindre nytt) kök/vardagsrum/tapetserar om i samarbete med xxx, ange mig så får du xx% rabatt” osv och vilken bidragande orsak till miljöförstöring, psykisk ohälsa (man blir inte lyckligare av konsumtion!) och skev standard att leva efter. Jag förstår att man som influencer behöver få lön, men till vilken kostnad? Känner man att det är svårt att få ekonomin att gå ihop är de som gör det varmt välkomna att bli min kollega – inom vården finns alltid jobb 😉 (även om jag inte sålde inte det så bra ovan haha). Har själv en tanke om att kombinera mitt inredningsintresse på ett hållbart sätt i kombination med min nuv yrkesprofession. Hoppas ni kan ta upp detta, hade gärna sett att ni som inte agerar på det sättet, hade fört diskussioner med influencers som gör det (eller det kanske ni redan gör?). Obs, ej dömande, är SÅ tacksam för allt du gör, men kanske det hade varit en (om än känslig) väg att börja gå?
Allt gott och trevlig helg!
Hälsar ST-läkaren i allmänmedicin (som bla träffar många med stressymtom bla relaterat till att försöka upprätthålla ett skevt instagramideal)